Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pijev tihi zgled vabi tudi danes

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 09. 2020 / 11:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2020 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pijev tihi zgled vabi tudi danes

Pijev tihi zgled vabi tudi danes

Pijev shod v Škofji Loki ponovno povezal častilce priljubljenega svetnika.

Pričevalca Tadeja in Branko Nimac in br. Stane Bešter. Foto: Janez Porenta

Kljub negotovim časom je bil letošnji Pijev shod – ob godovnem prazniku svetega patra Pija – v kapucinskem samostanu v Škofji Loki enako doživet kot vsi prejšnji. Jutranjo mašo z nagovorom je vodil provincialni minister slovenske kapucinske province br. Vlado Kolenko, večerno slovesno romarsko mašo urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak, vmes pa so se vrstili molitev, pričevanja, pesem in češčenje. Ali z besedami predstojnika škofjeloške skupnosti kapucinov br. Jožka Smukavca: »Pater Pij in Jezus v Najsvetejšem – težko bi kdo še bolj sodil skupaj!«

Postali so navdušeni, ko so videli njegovo svetost

»Hvala Gospodu, da nam je po patru Piju dal tako lepo podobo človeka, ki je imel sveto srce in skrb za duše. Vedno je prihajal h Gospodu, obtežen z grehi ljudi, in Gospod ga je oživljal. Imel je resnično veselje, dejansko se je posvetil Gospodu in Gospod je želel biti po njem živ v svoji Cerkvi. Mnogi so se mu približevali iz radovednosti, ker so želeli videti nekaj izrednega. To je v človeški naravi. Pa so postali navdušeni, ker so videli njegovo svetost,« je poudaril br. Vlado Kolenko.


Foto: Janez Porenta


Uspešno orodje Gospodove besede

»Ni bil zelo sposoben človek, vendar ga je Gospod naredil za uspešno orodje njegove besede. Ker mu je resnično služil kot duhovnik in predvsem spovednik, se je veliko duš vrnilo k Bogu. Mnogi, ki niso hodili po pravi poti, so se vrnili v katoliško Cerkev, ker so videli Pijev tihi zgled, živo trpljenje, ki je 50 let spremljalo tega božjega človeka. Tudi danes nam sv. Pij daje zgled tiste molitve, ki nas ozdravlja. Potrebno se je prepustiti Bogu in božji milosti,« je še dejal predstojnik bratov kapucinov Kolenko.

Kaj je največje delo p. Pija?

»Pij je vršil božjo voljo. Bil je preprost človek, ki je znal uresničiti mnoga od Sv. Duha navdihnjena dela. Počel je veliko stvari, od pastorale do spovedovanja, od molitve do pomoči bolnikom. Toda katero je največje delo p. Pija? Največje delo je to, da je postal svet, da se je posvetil delu za božje kraljestvo in da tudi nam kaže, kako naj vsak dan postajamo sveti in kako more vsak od nas izvršiti veliko delo za odrešenje,« je v nagovoru izpostavil br. Kolenko.


Foto: Janez Porenta


Pričevanje zakoncev Nimac

Letošnja pričevalca sta bila zakonca Tadeja in Branko Nimac iz Zagorja ob Savi – Tadeja je namreč po nepričakovani izgubi delovnega mesta v javnem zavodu tik pred predlanskim božičem tudi na priprošnjo sv. Pija uspešno rešila zaposlitveno zagato. »S prošnjo za pomoč sem se zatekla k sv. patru Piju. Zame je takrat veliko ljudi molilo in prosilo zame, v tej stiski sem čutila božji objem, pa tudi pomoč Marije in svetnikov. Nisem ostala brez zaposlitve, sprva sem bila zaposlena le za določen čas, ko pa sva z možem tretjič romala v San Giovanni Rotondo, tudi v zahvalo, sem imela že sklenjeno pogodbo za nedoločen čas,« se spominja pričevalka Tadeja Nimac.

Na priprošnjo p. Pija premagal zahrbtno bolezen

Predstavila je tudi zgodbo družinskih prijateljev Majde in Toneta Razpotnika. Tone je namreč, prav tako na priprošnjo p. Pija, premagal zahrbtno bolezen. »Na navodilu za nadaljnje zdravljenje je bilo na koncu, ob podpisu in žigu njegovega zdravnika, zapisano, da je izboljšanje njegovega zdravstvenega stanja medicinsko nerazložljivo,« je izkušnjo družinskega prijatelja zaupala Tadeja Nimac.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh