Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petsto let od ustanovitve prvih cerkvenih okrožij na ameriški celini

Objava: 02. 08. 2011 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Petsto let od ustanovitve prvih cerkvenih okrožij na ameriški celini

Slovesnosti se bo udeležil tudi posebni papežev odposlanec kardinal Carlos Amigo Vallejo.

Kardinal Carlos Amigo Vallejo se bo kot posebni papežev odposlanec udeležil zaključnih slovesnosti ob petstoti obletnici ustanovitve prvih cerkvenih okrožij na ameriški celini. Kot so ob koncu tedna sporočili iz Vatikana, bo španski kardinal iz Seville svetega očeta zastopal na slovesnostih v Santo Domingu in La Vegi v Dominikanski Republiki ter v San Juanu v Portoriku, in sicer od 7. do 9. avgusta letos.

8. avgusta 1511 je papež Julij II. ustanovil škofiji Santo Domingo in San Juan v Portoriku kot prvi uradni cerkveni strukturi na ameriški celini. Cerkveno pravno sta bili omenjeni škofiji tedaj v upravi španske nadškofije v Sevilli.

Slovesnosti ob jubileju torej v obeh škofijah prirejajo v prihodnjem tednu, praznovanje pa bo potekalo tudi v škofovskem mestu La Vega, ki je bilo v petdesetih letih preteklega stoletja ločeno od škofije dominikanske prestolnice.

Ob tej priložnosti je posebno sporočilo napisal tudi papež Benedikt XVI., poročajo pri Radiu Vatikan. Sveti oče v njem izpostavlja, kako se mora na ameriški celini še naprej izvajati evangelizacija, da bodo tako zasijali sadovi vere in apostolata. Po papeževih besedah je potrebno poslušati Jezusovo zapoved: »Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu! Kdor bo sprejel vero in bo krščen, bo rešen.« Papež k temu dodaja, da se je nove evangelizacije treba lotiti po vseh mestih sveta, spomniti na pretekle dogodke in oznaniti veselo novico. V tistih dogodkih lahko premišljujemo o obilju božje milosti, ki je skozi stoletja poklicala mnoge ljudi, da bi dosegli Kristusovo zveličanje. Benedikt XVI. je v sporočilu spomnil, da je pred petsto leti papež Julij II. na ameriški celini ustanovil prvo cerkveno okrožje ter se za to zahvalil Bogu, vsem vernikom in pastirjem pa zagotovil svojo duhovno bližino.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh