Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petra in Aleš sta se spoznala v vinski kleti, danes skupaj kmetujeta [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 08. 2024 / 05:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2024 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petra in Aleš sta se spoznala v vinski kleti, danes skupaj kmetujeta [FOTO, VIDEO]
Petra in Aleš Perko se s strastjo ukvarjata s kmetijstvom in iščeta nove inovativne poti. FOTO: Marko Mesojedec

Petra in Aleš sta se spoznala v vinski kleti, danes skupaj kmetujeta [FOTO, VIDEO]

Aleš in Petra Perko sta nekdanja dijaka Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, a se v srednješolskih letih nista pobližje spoznala. Nekaj let pozneje, aprila 2022, pa sta se udeležila dogodka v Malečniku, ki je združil njuni življenjski poti. Po dobrem letu sta se poročila in si pred Bogom obljubila večno zvestobo.

Aleš je v začetku letošnjega leta postal mladi prevzemnik domače kmetije na Spodnji Velki v Občini Šentilj, kjer sta glavni dejavnosti reja govejih pitancev in vinogradništvo.


Pogled na kmetijo Perko iz zraka. FOTO: Osebni arhiv zakoncev Perko

Petra je odraščala v Malečniku v okolici Maribora, prav tako na kmetiji, kjer se ukvarjajo s pridelavo sadja in zelenjave, vodi pa jo Petrina mama. Po poroki se je preselila na Aleševo domačijo, a kljub temu dnevno obiskuje rojstno kmetijo in pomaga pri delu, čeprav je ta 24 kilometrov oddaljena od njenega novega doma. Na obeh kmetijah poleg staršev pomagata še Alešev brat in Petrina sestra.

Prisluhnite pogovoru tudi v obliki podkasta.

Mlada zakonca sta člana Društva podeželske mladine Maribor. Petra je predsednica društva, poleg tega pa tudi dejavna skavtinja. Aleš, ki je bil lani med kandidati za najbolj inovativnega mladega kmeta, pa ob vsem delu neizmerno uživa tudi v prepevanju in je že 13 let član zasedbe Il divji. Ob obilici vsakodnevnih obveznosti se zavedata pomena nedeljskega počitka, skupaj pa se na Gospodov dan rada odpravita k maši.

Poročni dan Petre in Aleša leta 2023. FOTO: Osebni arhiv zakoncev Perko

Usodno srečanje

Na odprtju župnijske kleti v Malečniku pred dobrima dvema letoma sta prvič v živo izmenjala besede. Aleš je po tednu dni dal pobudo, da gresta na veselico, Petra pa ga je naslednji dan povabila na dogodek na Vodole. »Prave iskrice so hitro preskočile in kmalu po najinih prvih srečanjih sva ugotovila, da želiva skupaj ustvarjati najino prihodnost,« se spominjata Aleš, ki je po izobrazbi magister ekonomskih in poslovnih ved, in Petra, ki magisterij iz kmetijstva še zaključuje.

Nov in zračen hlev za prosto rejo bikov. FOTO: Osebni arhiv zakoncev Perko

Na Aleševi kmetiji letno vzredijo 200 govejih pitancev

Aleš se je že pred leti odločil, da bo prevzel domačo kmetijo. Zaradi tega so leta 2018 zgradili nov in velik zračen hlev za prosto rejo bikov. Projekt je bil finančno zahteven, vendar ključnega pomena za prihodnost kmetije.

»Letno vzredimo 200 glav govejih pitancev. Zato potrebujemo med 1200 in 1300 ton krme. 200 ton močne krme moramo dokupiti, ostalo pridelamo sami,« pojasnjuje Aleš in dodaja, da živali prodajajo v Slovenijo, Italijo, Libanon in na Kosovo. »Odkupna cena je odvisna od kakovosti živali in razmer na trgu.« Pridelujejo pa tudi različne sorte grozdje, iz katerih nastaja žlahtna kapljica. Vas zanima, katera vina so v njihovih sodih? Prisluhnite podkastu TUKAJ.

Petra in Aleš sta bila v otroških letih med drugim ministranta. FOTO: Osebni arhiv zakoncev Perko

Sadje in zelenjavo prodajo na mariborski tržnici

Na kmetiji, katere lastnica je Petrina mama, pa se ukvarjajo s pridelavo sadja in zelenjave. »V največjem obsegu so to jabolka, imamo pa tudi hruške, breskve, slive, jagodičevje in kaki. Zelenjavo pridelujemo na prostem, asortiman pa se kar povečuje glede na povpraševanje kupcev, saj vse naše pridelke prodamo na osrednji mariborski tržnici. Količine pridelanega sadja in zelenjave so po letih zelo različne, saj smo odvisni od vremenskih razmer,« razlaga Petra.

Zelenjava in sadje s kmetije Petrine mame. FOTO: Osebni arhiv Petre Perko

Jagode ubranili pred pozebo

Lani sta se odločila, da kmetijsko dejavnost na Aleševi kmetiji še razširita, zato sta uredila nasad jagod, ki so letos prvič obrodile. »Kljub rahli pozebi v aprilu smo pridelek dobro ohranili s pomočjo kurjenja v jagodnih tunelih in je bil pridelek zadovoljiv. Zato letos nadaljujeva s pridelavo jagod in se želiva še izboljšati.« Njuna želja je razvijati kmetiji, povečati obseg donosnih dejavnosti in si čim bolj olajšati delo, da bosta imela tudi nekaj prostega časa.

Pred spomladansko pozebo so se bolj ali manj uspešno branili s kurjenjem in z dimljenjem. FOTO: Osebni arhiv zakoncev Perko

Najraje se zavrtita ob polki

Načrtovanje prostih trenutkov je pomembno, saj imata oba posamične in skupne hobije. Oba na primer rada plešeta, saj se ob plesu, sploh polki, sprostita. »Aleš odlično vodi ples,« ga pohvali Petra, ki je v preteklosti šest let plesala pri Akademski folklorni Študent v Mariboru. »Ples mi je bil od nekdaj všeč, s folkloro pa se mi zdi, da še dodatno prispevaš k ohranjanju kulturne dediščine.«

»Aleš odlično vodi ples,« pravi Petra. FOTO: Osebni arhiv zakoncev Perko

Inovativen kmet s posluhom

Tudi Aleš ima rad glasbo in petje. Že 13 let je član zasedbe Il Divji, kjer poje drugi tenor. »Il Divji smo se spoznali in začeli prepevati na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška. Prepevamo na različnih dogodkih, porokah in koncertih. Letno imamo 50 nastopov,« se pohvali Aleš, ki od leta 2008 igra harmoniko, lani pa je bil tudi med kandidati za mladega inovativnega kmeta. Za delo na kmetiji namreč uporablja lastno izdelan model, ki zbira in analizira baze podatkov. Zaradi boljšega načrtovanja in zbiranja podatkov na kmetiji lažje obvladujejo tveganja in morebitne izgube vložka.

Aleš je letos dopolnil 30 let. FOTO: Marko Mesojedec

Ob nedeljah k maši

Človek se ob njunem natrpanem urniku vpraša, kdaj in koliko sploh počivata. A oba rada spita. »K počitku odhajava v poznih urah, saj sva oba bolj nočna človeka in kakšno delo opraviva še ponoči. Jutranje bujenje pa je odvisno od dela, ki je za tisti dan predvideno.« Zato toliko bolj cenita nedelje, ko se čas na kmetiji vsaj malo ustavi. »V nedeljo se rada spočijeva in si nabereva moči za nov delovni teden. Oba izhajava in krščanskih družin, zato se rada odpraviva k nedeljski maši, v otroških letih pa sva bila oba tudi ministranta,« se pohvalita.

Nalaganje
Nazaj na vrh