Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petarde? Ne, hvala!

Za vas piše:
P. G.
Objava: 14. 12. 2023 / 13:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2023 / 13:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petarde? Ne, hvala!
Plakati, ki ozaveščajo o škodljivih učinkih pirotehnike. FOTO: Arhiv kampanje

Petarde? Ne, hvala!

Letos v Sloveniji že enajstič poteka tradicionalna kampanja »Petarde? Ne, hvala!« Njen namen je omogočiti mirne praznike – prav vsem.

Ste že opazili plakate?

Osrednji element ozaveščevalne akcije, ki javnost nagovarja k opustitvi uporabe pirotehnike, so tudi tokrat plakati v mestih po vsej državi. Ideja za letošnje plakate se je rodila iz želje, da bi na preprost, a močan način vizualno prikazali občutljivost živali. Plakati zopet odločno pozivajo: »Ne pokaj!«

Tokrat pozornost živalim

Vsakoletna kampanja si tokrat prizadeva k spodbujanju empatije do štirinožnih domačih živali. »Izbrali smo podobo dveh lebdečih helijevih balonov v obliki psa in mačke, ki simbolizirata njihovo ranljivost in potrebo po zaščiti pred glasnimi in nepričakovanimi zvoki,« razlagata avtorja Jan Omahen in Ljubo Bratina.

Ste jih že kje srečali? FOTO: Arhiv kampanje

Rezultati so otipljivi

V enajstih letih izvajanja projekta so bili sicer že doseženi veliki premiki in mejniki, predvsem poglobljeno in razširjeno razumevanje škodljivih in ogrožajočih posledic pirotehnike na ranljive skupine ljudi, na živali, okolje ter nenazadnje na uporabnike pirotehnike. V nekaterih slovenskih občinah so opustili tradicijo silvestrskega ognjemeta, nekateri trgovci pa so se odrekli prodaji pirotehnike.

Dela je še veliko

»Zahvaljujemo se vsem, ki so se petardam že odpovedali ali bodo to še storili. Navkljub vsakoletnim uspehom akcije se jasno zavedamo, da naše delo še ni končano. Naš zanos tako vsako leto znova raste in želimo si, da z letošnjo kampanjo nadgradimo dosežke preteklih let. Da bo namesto glasnih pokov odmeval poziv: Ne pokaj,« je ob pričetku akcije poudaril Tomaž Drozg, direktor podjetja TAM-TAM, kjer organizirajo to kampanjo.

Opustimo uporabo pirotehnike in širimo glas o njenih negativnih učinkih.

Akciji se lahko pridružimo tudi mi – tako, da opustimo uporabo pirotehnike in širimo glas o njenih negativnih učinkih. S tem lahko pripomoremo k mirnejšim in lepšim praznikom za vse.

Petarde? Ne, hvala!

Kupi v trgovini

Novo
Mir vam dajem
Puloverji
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh