Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet kandidatov za položaj koptskega papeža patriarha

Objava: 17. 10. 2012 / 06:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pet kandidatov za položaj koptskega papeža patriarha

Seznam bo na volitvah konec novembra skrajšan na tri imena, nato pa bo otrok z zavezanimi očmi izžrebal naslednika umrlega Šenude III.

Dva škofa in trije menihi so na seznamu predzadnjega kroga volitev naslednika v letošnjem marcu umrlega koptskega patriarha Šenude III. Imena, ki jih je predlagal odbor izbranih cerkvenih predstavnikov, je minuli konec tedna objavil začasni poglavar koptov, 'locum tenens', škof Pachomios iz samostana Bišoi v bližini Kaira, kot je poročal spletni časnik 'Al Ahram'. Krog petih kandidatov bo na volilni skupščini 2411 duhovnikov in laikov 24. novembra letos zožen na tri imena. Kdo bo naposled 118. papež in patriarh koptske pravoslavne Cerkve, pa bo odločil devetletni otrok 2. decembra, ko bo na slovesnosti v kairski stolnici sv. Marka z zavezanimi očmi izžrebal ime novega cerkvenega poglavarja.

Izmed štiriinosemdesetih milijonov Egipčanov je po ocenah okoli 9% koptskih kristjanov, torej približno sedem in pol milijonov. Predstavniki koptske Cerkve sami število svojih članov ocenjujejo znatno višje, do osemnajst milijonov. Šenuda III., ki je v starosti oseminosemdeset let umrl 17. marca letos, je Cerkev vodil od leta 1971.

Kandidati za položaj novega cerkvenega poglavarja so po navedbah časnika 'Al Ahram' menih in pedagog Pachomius El-Syrian, rojen leta 1963, iz Marijinega samostana v Wadi Natrunu, v istem samostanu živeči menih in naravoslovec Seraphim El-Syrian, rojen leta 1959, in leta 1924 v Kairu rojeni menih in pravnik Raphael Ava Mina iz samostana Mar Mina v Aleksandriji; nato škof Rafael, rojen leta 1954, nekdanji pomočnik Šenude III., član cerkvenega vodstva in trenutno pomožni škof za Kairo in Heliopolis, ter škof Tawadros, rojen leta 1952), pomožni škof v Beheiri in prav tako član svetega sinoda. Rafael je študiral medicino, Tawadros pa farmacijo; oba sta škofovsko posvečenje prejela leta 1997.

Na fotografiji: koptska stolnica sv. Marka v Kairu

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh