Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pesmi iz potresnega Nepala

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 01. 2019 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2019 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pesmi iz potresnega Nepala

Katastrofa je našla prek novinarja in pesnika Yuyutsuja RD Sharme svoj prostor tudi v leposlovju.

Leta 2015 je Nepal prizadel potres s 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je razdejal pokrajino  in življenja prebivalcev, poškodoval in porušil mnogo zgradb, povzročil plazove in oklestil turistični obisk. Okrog 9.000 ljudi je umrlo, skoraj 22.000 je bilo poškodovanih, tisoči so ostali brez strehe nad glavo in sredstev, da bi obnovili ali si zgradili svoj dom.

Pretreseni spevi

To so žalostna dejstva, o katerih pišejo novinarji. Katastrofa pa je našla prek novinarja in pesnika Yuyutsuja RD Sharme svoj prostor tudi v leposlovju in iz občutja ob posledicah naravne nesreče so se mu izpisali Pretreseni spevi. V slovenskem jeziku je pesniška zbirka izšla pri KUD Sodobnost International. Prevedla jo je Barbara Pogačnik, ki je nekatere nepalske posebnosti razložila v opombah in tako dopolnila že sicer bogato informativnost Sharmove poezije.

Nepalci tistega usodnega dne

Himalajski pesnik v času potresa ni bil v Nepalu, kjer sicer živi, a je kmalu potem, ko je izvedel zanj, odpotoval domov. Kar je tam videl, ga je pretreslo. Podoživljal je srčiko katastrofe, kar najbolj neposredno ponazori v pesmi Vidim svoj svet, ki se stresa …

Bralec se z njim sprehodi po tresočem se Nepalu, izstradanem »ob nenehnih izključitvah / svetlobe, zraka, vode, / ognja, goriva, pravice«, kjer se domačini poskušajo rešiti iz svojih že tako revnih, komaj stoječih domov. Sočutno spremljamo delčke iz življenja prebivalcev tistega usodnega dne, ki skozi svojo kulturo in siceršnje okoliščine doživljajo, komaj preživijo ali umirajo ob tresenju, poškodbam ne uidejo niti svetišča.

Mati Zemlja je zabobnela

Sharma potres opisuje kot delovanje Matere Zemlje, ki je razprla čeljusti, zabobnela, ko se je v kozmičnem spancu prevalila na drugi bok, bolečina je izbruhnila iz njene tresoče se maternice. Ob materi se pogosto pojavlja dojenček. Najmočneje zareže v pesmi Žgoče sonce, v kateri je mati svojega dojenčka pravkar slekla, da ga bo zmasirala z eteričnim oljem in previla, ko je udaril nov sunek in jo pokopal pod seboj. Tako je gol, krhek, nedolžen otročiček, ki si ne more pomagati, ostal zunaj zapuščen in sam. Se tako počutijo Nepalci, odkar jih je udarila Mati Zemlja?

Za potrese krivi pohlep, poželenje, obračanje od vere

Razloge, zakaj je Mati Zemlja zabobnela, pesnik najde v ljudeh samih. Ti so pozabili na »noto iz njihovega lastnega srca« (vračanje k svojemu bistvu ponazarjajo motivi narave in živali), postavljajo »cementne stebre / sredi rodovitnih / riževih polj«, se oddaljujejo od duhovnosti, prelamljajo obljube, se predajajo poželenju in popivanju, so pohlepni in nič več jim ni sveto, v deželo pa pogoltno vdirajo veliki trgovski centri iluzij.

Slava človekovi sposobnosti preživetja

»Neusmiljene norčije Matere Zemlje« in »nadzemeljsko žlubodranje«, ki ga ljudje v svojem čemernem hitenju niso slišali, je znala utišati čudežno preživela dojenčica. Kljub slabim odločitvam Yuyutsu slavi človekovo sposobnost preživetja. »[N]a razlitem robu reke pa stoji, / kot grožnja slavi ruševin, zapuščen človek, norec / zunaj na planem, ‘sam na svojem’«. Pesnik tako vidi moč preživelih kljub njihovi krhkosti in zapuščenosti. Ljudje so tisti, ki so nesrečo zakrivili, a preživeli imajo drugo priložnost, da življenje v svoji deželi oblikujejo drugače. Sharma jim je pokazal pot. Pretreseni spevi tako niso le tožeče tuljenje, kazanje s prstom na krivce, temveč v sebi skrivajo tudi idejo o boljši prihodnosti.

Ne pozabimo na Nepalce

Ob koncu spevov pesnik skozi pobudo stare mamke, ki mu veleva, naj zapoje pesem o življenju v Nepalu samem, prikaže mnoge slike te čudovite dežele, ki pa jo žal pretresajo tudi politični nemiri, in to vsem na očeh, oz., kot je zapisal Sharma, vidno mogočnemu očesu Svetovnega Googla, s čimer poziva, naj ne obrnemo hrbta temu »od sonca zapečenemu raju«.

Pretreseni spevi so zapisani v nevezani obliki, s čimer je pesniku uspelo ohraniti realistično, ne le poetično sliko nemirne dežele pod Himalajo.

Pesniška zbirka je razdeljena na tri dele, ki so zgovorno poimenovani po pesmih: Navadno ne jokam …, Sedem stvari, ki so povzročile potrese in Epilog: Pesem o ugaslih ognjiščih. Pesnik stopnjuje prikaz razmer v Nepalu od katastrofalnih živih podob med potresom in razdejanja tik po njem, prek nemoralnih razmer pred potresom do želje, da bi za vse to izvedela svetovna javnost. In kako lahko izvedo? Skozi oči novinarja in/ali pesnika, zato je Yuyutsu RD Sharma več kot primeren za to.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh