Pečene marinirane piščančje krače, riževa solata
Pečene marinirane piščančje krače, riževa solata
Riževa solata
-3 korenčki, narezani na kocke
-manjši brokoli, narezan na koščke
-150 g riža (parboiled)
-2 pesti zamrznjenega graha
-kos pora
-5 velikih kislih kumaric
-sol, poper, oljčno olje, kis od kumaric
-po želji svež peteršilj ali drobnjak, koruza, oljke, kapre, vložena paprika …
-
V loncu zavremo vodo, jo solimo z žličko soli, nato v krop stresemo riž in kocke korenja. Pokrito kuhamo 5 minut, potem dodamo grah, brokoli in odkrito kuhamo dalje še največ 10 minut, da se vse lepo zmehča.
-
Narežemo kisle kumarice, na tanke rezine še por.
-
Kuhano zelenjavo z rižem precedimo in oplaknemo pod mrzlo vodo, nato stresemo v skledo h kumaricam.
-
Vse solimo, popramo in okisamo z oljem ter kisom iz kozarca s kumaricami po okusu. Dobro premešamo, po želji dodamo še peteršilj in druge dodatke.
Pečene piščančje krače in zgornji deli perutničk v sladko-kisli marinadi
- 1 kg piščančjih krač in perutničk
- sok pol limone
- 1 dl vode
- 1 žlička mletega ingverja
- 4 žlice sojine omake
- 3 žlice meda
- žlička soli
-
Za marinado v skledi zmešamo sok limone, vodo, ingver, sojino omako, med in sol.
-
V krače nekajkrat zarežemo, perutničke pustimo cele, nato meso prelijemo z marinado in pustimo marinirati pri sobni temperaturi 15 minut, v hladilniku pa 2 uri ali več, če nimamo možnosti kmalu speči.
-
Meso z marinado vred nato preložimo v dovolj velik pekač, si umijemo roke, pekač pa porinemo v segreto pečico. Pri 200 stopinjah pečemo 30 minut, vmes enkrat obrnemo.
Za slastno zapečeno meso ga malo pred koncem peke polovico prestavimo s pekača na ponev z nekaj pečene marinade in potem popečemo, da postane nekoliko hrustljavo zapečeno, omaka pa se zgosti, za kar potrebujemo največ 5 minut. Ponovimo še z drugo polovico, nato ponudimo z osvežilno riževo solato.
Članek je bil objavljen v aprilski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!