Pečemo za božične praznike: vanilijevi rogljički [RECEPT]
Pečemo za božične praznike: vanilijevi rogljički [RECEPT]
Če ste se lotili priprave huzarskih krapkov, upamo, da je peka uspela in da lično oblikovani piškoti že čakajo na praznične dni. In če prva »runda« ne bo dočakala praznikov, nič ne de: do božiča je še nekaj dni …
V letošnjem adventu pripravljamo dobrote z recepti s. Nikoline. Testo za vanilijeve rogljičke lahko pripravite z jajci ali brez.
Vanilijevi rogljički z jajci
Sestavine:
- 25 dag moke
- 14 dag masla
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 dag orehov
- 2 žlici kisle smetane ali mleka
- polovica žličke pecilnega praška
- 1 jajce
- cimet
- naribana limonina lupinica
- sladkor v prahu z
- vanilijevim sladkorjem
Priprava:
Moko premešamo s pecilnim praškom, z rokami zdrobimo maslo, dodamo sladkor v prahu, zmlete orehe, naribano limonino lupino in cimet. Na sredini naredimo jamico, ubijemo jajce, prilijemo smetano ali mleko in z eno roko umesimo testo. Ne gnetemo!
Na hladnem naj počiva eno uro. Še bolje pa je, če ga pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč. Iz testa oblikujemo enakomerno debele svaljke. Te oblikujemo v rogljičke in odlagamo na suh pekač. Pečemo jih v pečici pri 200 stopinjah približno 15 minut.
Ko lepo zarumenijo, jih poberemo v skledo. Ohlajene povaljamo v sladkorju v prahu z vanilijevim sladkorjem in naložimo na krožnik ali shranimo v škatlo.
Vanilijevi rogljički brez jajc
Sestavine:
- 25 dag margarine
- 10 dag sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
- 4 žlice kisle smetane
- 2 žlici belega vina
- 50 dag moke
- 1 pecilni prašek
- sladkor v prahu
Priprava:
Penasto umešamo margarino, nato sladkor z vanilijevim sladkorjem in po žlicah prilivamo kislo smetano. Nazadnje dodamo vino, moko in pecilni prašek ter z roko zamesimo testo. Počiva naj eno uro na hladnem.
Z rokami oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na suh pekač. Pečemo pri 180-200 stopinjah 12 do 15 minut. Hladne povaljamo v sladkorju.