Pečemo za božične praznike: marmeladni žepki [RECEPT]
Pečemo za božične praznike: marmeladni žepki [RECEPT]
Če niste preveč neučakani in sladkosnedi, so škatle za božično pecivo še vedno napolnjene s huzarskimi krapki in vanilijevimi rogljički, če pa so zaloge že pošle, lahko sestavine za marmeladne žepke tudi podvojite … :)
V letošnjem adventu pripravljamo dobrote z recepti s. Nikoline. Katero marmelado boste izbrali za polnjenje žepkov, je povsem prepuščeno vašemu okusu, dobro pa je, da ni preveč tekoča.
Marmeladni žepki
Sestavine:
- 50 dag moke
- 1 pecilni prašek
- 25 dag margarine
- 1 lonček kisle smetane
- ščepec soli
- marmelada
- sladkor in
- vanilijev sladkor za posipanje
Priprava:
Moko presejemo s pecilnim praškom. Dodamo margarino in z rokami zdrobimo v kašico. Solimo, dodamo kislo smetano in zgnetemo testo. Počiva naj pol ure.
Nato testo razvaljamo za dober nožev rob na debelo in z modelčkom premera 5 centimetrov izrežemo kroge, kolobarje ali s koleščkom razrežemo v 6 centimetrov velike kvadrate. Nadevamo jih z marmelado, prepognemo, z vilicami stisnemo robove ter jih odlagamo na suh pekač.
Pečico ogrejemo na 180 do 190 stopinj in jih pečemo, dokler ne narastejo in se rumeno obarvajo. Še vroče povaljamo v sladkorju z vanilijo.