Pečemo za božične praznike: huzarski krapki [RECEPT]
Pečemo za božične praznike: huzarski krapki [RECEPT]
Suho drobno pecivo, torej različne piškote, lahko pripravimo tudi nekaj tednov pred praznovanjem, saj se v tesno zaprtih škatlah dobro ohranijo. V letošnjem adventu bomo pripravljali dobrote z recepti s. Nikoline. Kot prve bomo v lično kovinsko škatlo z božičnim motivom zložili huzarske krapke …
Huzarski krapki
Sestavine:
- 30 dag moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 12 dag sladkorja v prahu
- 20 dag masla
- 1 vanilijev sladkor
- ščepec soli
- nožev vrh cimeta
- 2 rumenjaka
- 10 dag lešnikov
- marmelada
- sladkor za posipanje
Priprava:
Zmehčano maslo mešamo v električnem mešalniku, dodamo rumenjaka s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ter sol. V zmes dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom in mletimi lešniki, ter zgnetemo v gladko testo. To zavijemo v folijo ali v skledi pokrijemo in postavimo v hladilnik. Počiva naj dve uri. Lahko pa testo pripravimo zvečer in počiva čez noč.
Nato testo oblikujemo v svaljek. Tega narežemo v enakomerne kose in oblikujemo za droben oreh velike kroglice. Odlagamo jih na suh pekač v primerni razdalji. V sredino vsake kroglice naredimo z ročajem kuhalnice luknjico. Krapke pečemo v pečici pri 190 stopinjah približno četrt ure, da rahlo zarumenijo.
Pečene krapke potresemo s sladkorjem in jamice napolnimo z vročo marmelado. Ko se ta čez dan ali dva posuši, krapke zložimo v škatlo.