Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarhat priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 10. 2018 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2018 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarhat priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve

Ruska pravoslavna cerkev z odločitvijo carigrajskega patriarhata ni zadovoljna.

Carigrajski ekumenski patriarhat je včeraj priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne Cerkve, kar si je Kijev želel že dlje časa, poroča STA. Kot pišejo tuji mediji, pa bo to le še okrepilo napetosti z Moskvo. Rusija je pred takšno potezo že svarila, o čemer smo pisali tudi na naši spletni strani. Patriarh ruske pravoslavne Cerkve Kiril I. je letos celo odpotoval v Carigrad, da bi preprečil priznanje.




Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je priznanje že pozdravil in ga označil za »zmago dobrega nad zlim, svetlobe nad temo«. Dodal je, da je Ukrajina na ta zgodovinski trenutek čakala več kot 300 let.

Ruska pravoslavna Cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata označila za katastrofo: »Danes je carigrajski patriarhat sprejel katastrofalne odločitve - v prvi vrsti in predvsem zase in globalno pravoslavno Cerkev. Carigrajski patriarhat je prestopil rdečo črto,« je sporočil tiskovni predstavnik patriarha ruske pravoslavne Cerkve Aleksander Volkov.

V Carigradu so na sinodi, ki jo je vodil ekumenski patriarh Bartolomej, sprejeli odlok, s katerim priznavajo avtokefalnost ukrajinske pravoslavne Cerkve. Strinjali so se tudi, da bodo v svoje vrste znova sprejeli vodjo ukrajinske Cerkve patriarha Filareta in kijevskega metropolita Makarija, ki so ju po sporu z Moskvo izgnali.

Moskovski patriarhat trdi, da tehnično nadzoruje večino ukrajinskih pravoslavnih župnij. Opozoril je tudi, da bo neodvisnost ukrajinske Cerkve povzročila razdor v pravoslavni Cerkvi.

Ukrajinska cerkev je trenutno razdeljena na tri dele in enega tehnično nadzoruje moskovski patriarh, kar se zdi Kijevu zaradi trajajočega spora na vzhodu Ukrajine nesprejemljivo. Ukrajinska pravoslavna Cerkev se je od Moskve ločila v 90. letih prejšnjega stoletja.

Vir: STA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh