Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Rai predstavil »Libanonski memorandum«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 08. 2020 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2020 / 08:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Rai predstavil »Libanonski memorandum«

Patriarh Rai predstavil »Libanonski memorandum«

Nevtralnost edini izhod iz spirale nenehnih vojn in zagotovilo za edinost.

Foto: Vatican Media

Maronitski patriarh kardinal Bechara Rai je znova predstavil svojo zamisel o dejavni nevtralnosti Libanona. Nevtralnost Libanona je zagotovilo njegove edinosti in zgodovinske vloge, je kardinal dejal na tiskovni konferenci, ki so jo prenašali tamkajšnji mediji. Kako si sam to nevtralnost predstavlja, pa je orisal v devetstranskem memorandumu, ki ga je na tiskovni konferenci tudi predstavil.

Predvidena nevtralnost temelji na treh med seboj neločljivo povezanih razsežnostih. Dežela se mora najprej distancirati od vseh območnih sporov. Ne sme sklepati kakršnih koli alians, se vmešavati v politične spore ali območne in mednarodne spopade, in nobena država se ne sme vmešati v notranje zadeve Libanona. »Dandanes smo ujeti v spiralo nenehnih vojn in nevtralnost je edini izhod za Libanon,« je poudaril kardinal Rai.

Drugi dejavnik je prizadevanje države za človekove pravice in svobodo, predvsem arabskih ljudstev. Tako bi lahko Libanon še naprej zagovarjal pravice Palestincev in dejavno iskal rešitev za palestinske begunce. Tretjič pa bi morali državo okrepiti ter skozi vojaško moč, narodno edinost in notranjo varnost biti v položaju, da se lahko ta brani pred slehernim nasiljem s strani Izraela ali katere koli druge države.

Libanon je od svoje neodvisnosti vodil politiko nevtralnosti med Vzhodom in Zahodom, je pojasnil kardinal. Ta je deželi »kljub vsem projektom arabske edinosti in kljub vsem arabsko-izraelskim vojnam ohranil ozemeljsko celovitost«, medtem ko so vse druge države, ki mejijo na Izrael, izgubile dele svojega ozemlja.

Libanonsko ravnotežje po mnenju patriarha ruši vdiranje Palestincev. Kairski sporazum iz leta 1969, ki je »palestinskim beguncem dal pravico, da operacije proti Izraelu izvajajo iz Libanona«, je kardinal označil kot »izvirni greh«.

Če bi Libanonu uspelo doseči nevtralnost, bi država lahko »prispevala k stabilnosti celotnega območja, zagovarjala pravice arabskih ljudstev in vprašanje miru, na podlagi svoje lege v Sredozemlju pa igrala pomembno vlogo pri vzpostavljanju zdravih in varnih odnosov med državami Bližnjega vzhoda in Evropo,« je pojasnil Rai. Poleg tega bi lahko oživili marsikje razbito krščansko-islamsko partnerstvo ter 18 priznanim verskim skupnostim vrnili varnost in stabilnost.

Duhovni voditelji šiitov pa so Raievo večkrat ponovljeno zahtevo po nevtralnosti Libanona že odločno zavrnili. »Območje gori, mednarodni spor je vedno hujši in zgodba o nevtralnosti je povsem nemogoča,« je po navedbah tamkajšnjih medijev v začetku avgusta dejal predsednik Visokega islamskega sveta šiitov, šejk Abdul Amir Kabalan.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh