Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Pizzaballa: v vojni v Gazi manjka pripravljenosti za mir

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 06. 2024 / 10:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2024 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Pizzaballa: v vojni v Gazi manjka pripravljenosti za mir
Jeruzalemski patriarh Pierbattista Pizzaballa med obiskom v Gazi maja letos. FOTO: Vatican Media

Patriarh Pizzaballa: v vojni v Gazi manjka pripravljenosti za mir

Jeruzalemski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa še vedno ne vidi možnosti za konec vojne v Gazi.

Kot je voditelj latinskih kristjanov v Sveti deželi pojasnil v pogovoru za spletni portal Vatican News, nima vtisa, da bi bila mirovna pogajanja kakor koli uspešna, med vojskujočimi se stranmi pa po njegovem mnenju ni resnične želje po sklenitvi premirja.

»V tem trenutku si morata politika in mednarodna skupnost prizadevati predvsem za končanje oboroženega spora,« je pozval kardinal Pizzaballa, ki ga je včeraj v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Prekinitev ognja bi lahko pomenila prvi korak k stabilnosti razmer na tem območju. Razmere v Libanonu pa se trenutno celo zaostrujejo. »Seveda bi bila velika tragedija, če bi se odprla še severna fronta, posebej za Libanon, ki je v nevarnosti, da postane druga Gaza, vsaj v južnem delu,« meni patriarh.

Gaza je zdaj razdeljena na sever in jug, na Rafo in mesto Gaza: mesto Gaza je uničeno, število civilnih žrtev je težko določiti.

Gaza je zdaj razdeljena na sever in jug, na Rafo in mesto Gaza: mesto Gaza je uničeno, število civilnih žrtev je težko določiti. Glede humanitarnih razmer patriarh pojasnjuje, da primanjkuje mesa in zanesljive oskrbe z vodo.

Tolažba za kristjane v Gazi. FOTO: Vatican Media

Tudi Zahodni breg vedno tik pred eksplozijo

Tudi območje Zahodnega brega je po besedah patriarha Pizzaballe vedno na robu eksplozije, posebej okoli Jenina in Nablusa. Vedno znova prihaja do spopadov med naseljenci in prebivalci arabskih vasi, kar »ustvarja razmere, v katerih prihaja do izčrpavanja, in to ne bo prineslo nič dobrega«.

V ozračju je občutek nemoči, dela je malo ali ga sploh ni, in zaradi vsega tega je možnost izseljevanja vedno privlačnejša, žal predvsem za kristjane.

Kristjani, ki »iz tega niso izločeni«, trpijo enake težave kot vsi drugi, je poudaril kardinal Pizzaballa: »V ozračju je občutek nemoči, dela je malo ali ga sploh ni, in zaradi vsega tega je možnost izseljevanja vedno privlačnejša, žal predvsem za kristjane.«

Trenutno dogajanje je »zelo boleče, doživljamo zelo dolgo noč«, je dejal patriarh. »To je čas, ko mora biti Cerkev navzoča na terenu, biti blizu ljudem in sodelovati z vsemi, ki so pripravljeni narediti nekaj dobrega za vse,« tako Pizzaballa. Za načrte za obnovo je po njegovih besedah še prezgodaj: »Potreben bo čas, da bomo razumeli obseg travme, ki je prizadela vse, in njene posledice.«

Nalaganje
Nazaj na vrh