Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh: obhajanje božiča v Sveti deželi letos z omejitvami

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2020 / 09:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2020 / 09:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh: obhajanje božiča v Sveti deželi letos z omejitvami

Nadškof Pizzaballa: slovesnosti bodo, vendar v omejenem obsegu.

Prazne betlehemske uličice FOTO: Vatican Media

Po omejitvah za obhajanje posta in velikonočnih praznikov v Sveti deželi gre po besedah latinskega patriarha v Jeruzalemu, nadškofa Pierbattiste Pizzaballe, tudi v adventu in med božičnimi prazniki računati na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. »Zaenkrat je jasno, da slovesnosti bodo, vendar v omejenem obsegu,« je italijanski frančiškan pojasnil v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA. V kakšni obliki bodo pričakovane omejitve, trenutno še ni mogoče reči.

Leto 2020 za Sveto deželo »zelo boleče«

Leto 2020 je nadškof Pizzaballa v pogovoru označil kot »zelo boleče«, zaradi vseh ukrepov med epidemijo koronavirusa, ki so povzročili hud udarec dejavnosti domačih obrtnikov in prodajalcev ter številnim trgovinicam s spominki in verskimi predmeti. Posebej boleča je vsesplošna negotovost, ki hromi sleherne načrte za prihodnost.

Obenem pa je epidemija pri številnih duhovnikih vzbudila ustvarjalnost: po besedah nadškofa Pizzaballe »z veliko domišljije iščejo poti, kako doseči svoje vernike in jih v teh razmerah ne pustiti samih«.

Letošnji božič malce drugače

Letošnje praznovanje božiča v Sveti deželi bo vsekakor brez navzočnosti romarjev, kar je bilo tudi pričakovati. Kot poroča Radio Vatikan, se Betlehem in vsa Palestina poleg izrednega zdravstvenega stanja soočata tudi z resno gospodarsko krizo, saj v Sveti deželi ni ne turistov ne romarjev. Betlehem, ki se je že sicer soočal z vrsto težav, je brez obiskovalcev skorajda prazno mesto.

Adventne in božične slovesnosti so kljub temu predvidene, tokrat seveda v skladu z varnostnimi ukrepi in predpisi. Na vigilijo pred prvo adventno nedeljo so minulo soboto obhajali tradicionalni slovesni vhod v Betlehem, ki ga je vodil kustos Svete dežele, p. Francesco Patton, ki je za spletni portal Vatican News povedal, da je bil to vedno zelo slovesen vhod: »Skupaj z betlehemsko skupnostjo, ki nas sprejme, peš prehodimo del poti do bazilike Jezusovega rojstva, pozdravimo oblasti in nato začnemo slovesnosti adventnega časa. Prižgemo prvo svečo, ki jo prižgemo s plamenom sveče v votlini Jezusovega rojstva. Za nas je to še posebej slovesno.«

Med božičnimi slovesnostmi se bo zbralo domače krščansko občestvo, in po besedah p. Pattona je betlehemska župnija razmeroma velika, saj šteje okoli pet tisoč vernikov latinskega obreda, poleg njih pa so tu še kristjani drugih Cerkva, ki se ob velikih praznikih tudi udeležujejo slovesnosti. Ozračje v Sveti deželi je na splošno precej ekumensko, ljudje se najprej čutijo kristjani kot kaj drugega. P. Patton je še pojasnil, da so v negotovosti glede praznovanj tudi zato, ker v Izraelu še vedno veljajo pravila, povezana s številom oseb, ki se smejo udeležiti slovesnosti v zaprtih prostorih in na odprtem, v Palestini pa omejitev ni več. To seveda ne pomeni, da ni virusa, zato bo treba narediti vse, kar je mogoče, »da dan praznovanja za ljudi zatem ne bi postal razlog za solze«.

Slovesni vhod novega patriarha v Jeruzalem

Posebne slovesnosti so v načrtu 4. in 5. decembra, ko je predviden slovesni vhod v Jeruzalem novega patriarha Pierbattiste Pizzaballe. To bo njegov prvi slovesni vhod na Božji grob v vlogi latinskega patriarha. Kot je pojasnil p. Patton, je to zelo lepa in pomenljiva slovesnost, ko je patriarh sprejet na najbolj svetem kraju vsega krščanstva: »Dan zatem bo obhajal sveto mašo na Božjem grobu, nato pa ga čaka še slovesni vhod v Betlehem na prvi sveti večer, 24. decembra, kjer bo v cerkvi sv. Katarine obhajal polnočnico.« Tudi takrat bo seveda treba poskrbeti za varnost oseb in spoštovanje varnostnih pravil, kot so nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh