Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril I. upa na sodelovanje z novim papežem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 03. 2013 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Kiril I. upa na sodelovanje z novim papežem

Ruski cerkveni poglavar: Izbira imena novega papeža po sv. Frančišku Asiškem, ki si je prizadeval za najbolj uboge, je lahko izhodiščna točka za dialog.

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. je v svojem voščilu novemu papežu Frančišku izrazil željo po tesnem sodelovanju med katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo. Patriarh upa, da bo papež spodbujal sodelovanje med obema Cerkvama ‘v duhu bratske ljubezni in medsebojnega razumevanja’, kot je o voščilu, objavljenim v Moskvi, poročala nemška katoliška agencija KNA. Pravoslavni in katoličani bi morali združiti svoja prizadevanja za zaščito kristjanov, ki jih preganjajo po različnih delih sveta.


Potrebno je predvsem sodelovanje pri zagovarjanju tradicionalnih moralnih vrednot v današnjih sekulariziranih družbah, je prepričan poglavar ruske pravoslavne Cerkve. Izhodiščno točko za dialog patriarh Kiril I. vidi v izbiri imena novega papeža, ki skupaj s sv. Frančiškom svetu sporoča, da si bo v svojem pontifikatu prizadeval za najbolj uboge. Služenje ubogim in trpečim je tudi ena izmed prednostnih nalog ruske pravoslavne Cerkve, kar zagotovo predstavlja možnost za učinkovito sodelovanje.

Po besedah patriarha Kirila I. so odnosi med katoliško in največjo pravoslavno Cerkvijo v času pontifikata upokojenega papeža Benedikta XVI. (2005-2013) dobili ‘nov zagon’, ves čas pa jih je zaznamovala ‘pozitivna dinamika’.

Apostolski nuncij v Moskvi, slovenski nadškof Ivan Jurkovič, je poudaril, da je papež Frančišek kot nadškof v Buenos Airesu osebno podpiral vsa prizadevanja ruske pravoslavne Cerkve. V pogovoru za rusko agencijo RIA Novosti je še pojasnil, da je sedanji papež vzpostavil odlične odnose z ruskim pravoslavnim škofom v Argentini.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh