Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Bartolomej napovedal veliko okoljevarstveno konferenco

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 09. 2014 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Bartolomej napovedal veliko okoljevarstveno konferenco

Patriarh Bartolomej napovedal veliko okoljevarstveno konferenco

Pastirsko pismo voditelja pravoslavnih Cerkva ob današnjem »dnevu varovanja stvarstva«.

Patriarh Bartolomej I. je za prihodnji junij napovedal veliko okoljevarstveno konferenco na sedežu Ekumenskega patriarhata v Carigradu z naslovom »Teologija, ekologija in Beseda: pogovori o okolju, književnosti in umetnosti«. V pastirskem pismu ob današnjem »dnevu varovanja stvarstva« je patriarh zapisal, da Cerkev ob vse hitrejšem uničevanju okolja ne more ostati neprizadeta in nepristranska. V zadnjih letih je bilo sicer opaziti nekaj napredka, tudi ob spodbudah Ekumenskega patriarhata, vendar to ne zadostuje.



Izkoriščanje stvarstva izraža nepokorščino Bogu, je prepričan patriarh. Potrebnega bo več medčloveškega spoštovanja, tako v odnosu do živali kot do slehernega življenja na Zemlji.

Ekumenski patriarh je zapisal: »Le če bomo spremenili svoje prepričanje in bomo spoštovali prispevek vsake živali in vsake rastline k vseobsegajočemu življenjskemu krogu, bomo okoljevarstvene težave lahko rešili s pomočjo Božje milosti in ne z nrepredstavljivim človeškim nasiljem.«

Zaradi prizadevanj za ohranjanje stvarstva Bartolomeja I. pogosto imenujejo kar »zeleni patriarh«. Med drugim je priredil že »plavalne simpozije« za Črno, Egejsko, Jadransko in Baltsko morje, Donavo in Amazonko, z njimi pa je želel zbuditi zavedanje glede nujnih ekoloških vprašanj in spodbuditi k svetovni vpletenosti v varovanje stvarstva.

Vir: Kathpress / RV
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh