Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariz 2024: slovenska olimpijska zaroka in izgubljen poročni prstan v Seni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 07. 2024 / 06:17
Oznake: Odnosi, Poroka, Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2024 / 06:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariz 2024: slovenska olimpijska zaroka in izgubljen poročni prstan v Seni
Zaroka Žana Luke Zelka in Anite Horvat med otvoritveno slovesnostjo OI v Parizu. FOTO: IG sloveniaolympicteam

Pariz 2024: slovenska olimpijska zaroka in izgubljen poročni prstan v Seni

Že slovesno odprtje poletnih olimpijskih iger v Parizu je delu slovenske odprave prineslo prvo zmago. Zasebno!

Kar na ladjici, s katero so udeleženci uvodoma pluli po reki Seni, je namreč eden od članov slovenske olimpijske odprave, jadralec Žan Luka Zelko, zaročni prstan nadel drugi članici, atletinji Aniti Horvat, ki je njegova srčna izbranka od predlani, sicer pa sta se poznala že prej in se družila denimo tudi na usposabljanjih Slovenske vojske. »Rekla je JAAAA! Žan Luka Zelko je na barki zaprosil svojo drago Anito Horvat. Naj ljubezen traja,« so ob tem na družbenem omrežju zapisali v slovenski olimpijski reprezentanci.

Kdo je Anita Horvat?

Anita Horvat je 27-letna atletinja velenjskega kluba in od leta 2018 slovenska rekorderka v teku na 400 metrov (51,22), lani pa je postavila tudi državni rekord v teku na 600 metrov (1:26,26). Na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu 2023 je bila srebrna v teku na 800 metrov (2:00,54), premoč je priznala le Britanki Keely Hodgkinson. V tej disciplini, v kateri tekmuje tudi v Parizu, je njen osebni rekord 1:58,73, ki ga je postavila lani poleti na Finskem. Na prejšnjih OI 2021 v Tokiu je nastopila na 400 metrov in zasedla 28. mesto.

Kdo je Žan Luka Zelko?

Žan Luka Zelko pa je 29-letni jadralec, član kluba Maraktiv Maribor, ki na letošnjih igrah nastopa v disciplini ilca 7, nekdanjem laserju, v katerem je prejšnji olimpijski nastop pred tremi leti v Tokiu sklenil na 26. mestu. Med njegove največje dosedanje uspehe sodi 3. mesto na svetovnem in evropskem prvenstvu leta 2015 v danskem Aarhusu v razredu laser radial, v katerem je štiri leta prej v Zadru postal tudi mladinski svetovni podprvak. Enako kot Horvatova je tudi on zaposlen v Slovenski vojski.

Motivacije na zmanjka

Zelko, ki je svojo srčno izbranko označil tudi za svojega športnega idola, je pred začetkom pariških olimpijskih iger na vprašanje STA o najboljšem načinu motivacije odgovoril: »Pomaga mi, da je moja boljša polovica Anita Horvat tudi vrhunska športnica in zato motivacije ne zmanjka.« Zelko olimpijske nastope začenja v četrtek, prvi avgustovski dan, z uvodno etapo v razredu ilca 7, Horvatova pa dan pozneje s kvalifikacijami teka na 800 metrov. Z njima so se sicer na ladjici veselili tudi ostali člani slovenske odprave …


Domov s srebrom in zaročnim prstanom

To seveda ni prva zaročna zgodba s poletnih olimpijskih iger. Pred osmimi leti sta namreč v Riu de Janeiru za olimpijsko romanco poskrbela kitajska skakalca v vodo: Qin Kai, ki je bil pred tem zlat tako v Pekingu 2008 kot v Londonu 2012 (v Riu pa »le« bronast), je namreč za roko zaprosil pet let mlajšo reprezentančno kolegico He Zi, ki je tako poleg srebrnega odličja domov odnesla tudi zaročni prstan. Par se je poročil junija 2017, takoj zatem se je He Zi športno upokojila (Qin Kai že leto prej), oktobra istega leta pa sta povila hčerko.

Poroka bo takoj po koncu OI

Z mislimi na poročne zvonove pa v Parizu nastopa komaj 21-letni britanski plavalni čudežni deček Matt Richards, ki je bil že v Tokiu član zlate otoške štafete na 4 x 200 metrov prosto, tokrat pa meri na več odličij, enega ima že v žepu – srebrnega na 200 metrov prosto. Richardsa namreč takoj po letošnjih igrah čaka poroka z dve leti starejšo zaročenko in soplavalko Emily Large, ki je bila tudi v igri za Pariz, a se naposled ni kvalificirala. Poročno slavje bo 22. avgusta letos, povabljenih je 100 svatov, tudi precej plavalcev in drugih britanskih športnikov.

Poročni prstan v Seni

Nekoliko drugačno zgodbo pa je spisal italijanski atlet, skakalec v višino Gianmarco Tamberi, sicer tudi ponosni nosilec italijanske zastave na otvoritveni slovesnosti. Medtem ko je na ladjici navdušeno vihtel trobojnico, mu je namreč s prsta zdrsnil poročni prstan in padel v reko Seno. »Oprosti, ljubezen moja, res mi je žal,« je 32-letni karizmatični svetovni in evropski prvak ter olimpijski zmagovalec iz Tokia prek Instagrama sporočil svoji soprogi Chiari Bontempi Tamberi, ki jo je pred oltar popeljal predlanskega septembra.

Za vedno v strugi mesta ljubezni

Tamberi je v svojem slogu nadaljeval: »Toda če se je že moralo zgoditi in sem prstan moral izgubiti, potem se ni moglo zgoditi na primernejšem kraju, saj bo prstan za vedno ostal v strugi mesta ljubezni.« Obenem je ženi predlagal, naj tudi njenega vržeta v reko: »Tako bosta lahko skupaj za večno, midva pa bova imela še razlog več, da obnoviva zaobljube in se vnovič poročiva.« Kmalu se je odzvala tudi že Chiara in se pošalila, da lahko zgolj njen mož takšno zagato spremeni v nekaj romantičnega.

Nalaganje
Nazaj na vrh