Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariz 2024: papež poziva k olimpijskemu premirju

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 07. 2024 / 14:20
Oznake: Cerkev, Maša, Papež, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2024 / 15:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariz 2024: papež poziva k olimpijskemu premirju
V francoski prestolnici so danes obhajali olimpijsko mašo za mir. FOTO: Vatican Media

Pariz 2024: papež poziva k olimpijskemu premirju

Papež Frančišek je v poslanici pred začetkom olimpijskih iger v Parizu pozval k miru in edinosti. Kot je zapisal, naj bodo športne igre simbol bratskega sožitja in premagovanja razlik, vladajoče in svetovno skupnost pa je povabil, naj spoštujejo in spodbujajo ta olimpijski mir.

V sporočilu pariškemu nadškofu Laurentu Ulrichu je papež izrazil upanje, da bodo olimpijske igre 2024 priložnost za spodbujanje miru in bratstva, poročajo vatikanski mediji. V pariški cerkvi sv. Marije Magdalene so namreč danes dopoldne obhajali olimpijsko mašo za mir, ki so jo darovali nadškof Celestino Migliore, apostolski nuncij v Franciji, nadškof Ulrich in Emmanuel Gobilliard, škof Digne, predstavnik Francoske škofovske konference za olimpijske in paraolimpijske igre. Slovesnega bogoslužja so se udeležili tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach ter številni diplomati in osebnosti iz sveta športa.

Pariz je pripravljen! FOTO: Vatican Media

Začetek olimpijskega premirja

Z evharistično slovesnostjo so zaznamovali začetek olimpijskega premirja, ki so ga izglasovali Združeni narodi: to se začne teden dni pred slovesnim odprtjem iger 26. julija in se zaključi teden dni po koncu paraolimpijskih iger 8. septembra.

Olimpijsko premirje, izročilo, ki sega v antiko, je v današnjih časih, polnih oboroženih sporov, nujnejše kot kdaj koli prej.

»Naj bodo olimpijske igre priložnost za bratsko sožitje, ki omogoča premagovanje razlik in nasprotij ter krepi edinost naroda,« je v poslanici pariškemu nadškofu zapisal papež, ki upa, da bodo igre prispevale k premagovanju predsodkov in spodbujanju prijateljstva. Olimpijsko premirje, izročilo, ki sega v antiko, pa je v današnjih časih, polnih oboroženih sporov, nujnejše kot kdaj koli prej.

Simbol Pariza in logotip olimpijskih iger. FOTO: Vatican Media

Na široko odprimo vrata

Papež Frančišek poziva, naj se vrata cerkva, šol in domov na široko odprejo ter sprejmejo udeležence in gledalce tokratne olimpijade. Kot je poudaril, posebej ceni dejstvo, »da ne pozabimo na najranljivejše, posebej tiste, ki so v najbolj negotovem položaju«.

Športne igre naj bodo simbol bratskega sožitja in premagovanja razlik. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh