Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariz 2024: duhovniki pripravljeni za podporo olimpijskim športnikom

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 25. 07. 2024 / 15:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2024 / 15:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariz 2024: duhovniki pripravljeni za podporo olimpijskim športnikom
V francoski prestolnici je že vse pripravljeno na začetek olimpijskih iger. FOTO: Vatican Media

Pariz 2024: duhovniki pripravljeni za podporo olimpijskim športnikom

120 duhovnikov, predstavnikov petih verstev, si v teh dneh deli večversko središče, ustanovljeno v olimpijski vasi v Parizu: pripravljeni so za pomoč in podporo edinstvenim duhovnim potrebam vrhunskih športnikov, ki sodelujejo na enem največjih tekmovanj v svetu športa.

Pri spletnem portalu La Croix International so pripravili reportažo o duhovnih pripravah na letošnje olimpijske igre.

»Kam pa kam, gospod?« Po treh policijskih kontrolah, nekaj obvozih in nesporazumih glede varnostnih ukrepov Laurent Berros končno prispe do olimpijske vasi v Saint-Denisu, predmestju francoske prestolnice. Ni športnik, pač pa glavni rabin francoske pokrajine.

Poslanstvo »olimpijskih duhovnikov« je zagotoviti duhovno podporo, ki jo bodo športniki potrebovali med največjim športnim dogodkom na svetu.

Berros je eden od 120 duhovnikov, predstavnikov petih verstev, ki se bodo družili s tisoči vrhunskih športnikov, udeležencev olimpijskih iger v Parizu. Kristjani (katoličani, pravoslavni in protestanti), muslimani, judje, hindujci in budisti si delijo večversko središče, kot je zahteva Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Njihovo poslanstvo je zagotoviti duhovno podporo, ki jo bodo športniki potrebovali med največjim športnim dogodkom na svetu.

Prisluhniti

»Športniki niso zgolj mišice. Ne moremo ločiti telesa, uma in duše,« poudarja Philippe Gonigam, katoliški duhovnik in nekdanji francoski prvak v teku na 400 metrov z ovirami. Po njegovem mnenju vera, ki dopolnjuje medicinsko in psihološko oskrbo, na voljo športnikom, omogoča, da »osmislijo svojo izkušnjo«, in jim »lahko pomaga v pripravi na prihodnost«.

Kako sprejeti neuspeh in se po njem znova pobrati? Kako se spoprijeti s pritiskom? FOTO: Vatican Media

»Deležni smo milosti, da smo zunanji udeleženci njihove športne poti,« pojasnjuje protestanstka duhovnica Anne Schweitzer. »Nismo niti njihovi trenerji, niti družina, niti finančni podporniki. Najpomembnejše je, da čutijo, kako lahko nekomu zaupajo in da jih lahko vodimo pod vplivom Svetega Duha,« tako Schweitzerjeva za La Croix International.

Kako sprejeti neuspeh in se po njem znova pobrati? Kako se spoprijeti s pritiskom? Duhovniki pričakujejo, da bodo obravnavali najrazličnejša vprašanja. »Pripravljen sem podpreti športnike v njihovih težkih trenutkih, v primeru poraza ali velikega razočaranja,« pravi rabin Berros, ki je sicer bolj vajen vojaških ali medicinskih okolij.

Čeprav to ni pogoj, so nekateri duhovniki tudi sami nekdanji vrhunski športniki: med muslimanskimi predstavniki je recimo judoist, ki je prejemnik olimpijske medalje.

Čeprav to ni pogoj, so nekateri duhovniki tudi sami nekdanji vrhunski športniki. Med muslimanskimi predstavniki je recimo judoist, ki je prejemnik olimpijske medalje. Zlahka se vživi v pričakovanja tekmovalcev glede olimpijskih iger. Med predstavniki Katoliške cerkve so duhovniki, redovniki in laiki; pridružil se jim je tudi Jason Nioka, nekdanji judoist, ki je pred nekaj tedni prejel duhovniško posvečenje.

Duhovni prostor, kjer se lahko človek »počuti kot doma«

V večverskem središču lahko športniki molijo v posebej urejenih prostorih. Rabin Berros in njegova ekipa štirih duhovnikov so sobo okrasili s fotografijami sinagog z vsega sveta: »Pomembno je bilo, da je soba za molitev lepa in da lahko vsak jud, ki želi moliti, naleti na vzdušje, obredne predmete in knjige, ki jih pozna, da se bo počutil kot doma.«

Enako skrbno je ravnal tudi hindujski duhovnik Deep Patel: »Izdelali smo veliko kipov, od katerih vsak simbolizira drugo božanstvo.« Kot pojasnjuje, bodo lahko skupaj s športniki molili, premišljevali in meditirali, ob tem pa poskrbeli, da jim bo vsaka preizkušnja pomagala napredovati. Da bi lažje sprejeli športnike vseh narodnosti in jezikov, duhovniki prihajajo iz različnih držav.

Večversko središče stoji v olimpijski vasi, odprto pa je od 18. julija do konca paraolimpijskih iger 8. septembra. Kompleks sestavljajo sprejemni prostor in pet prostorov za molitev.

Kljub skrbnim pripravam pa pred uradnim odprtjem olimpijskih iger ostajajo nekatere negotovosti. Laurent Berros priznava, da je vse skupaj nekoliko zamegljeno: »Ne vemo, kaj naj pričakujemo,« pravi, in z njim se strinjajo tudi muslimanski predstavniki. »Malce smo na trnih, saj po zadnjih olimpijskih igrah nismo imeli nobenih povratnih informacij,« pa priznava Najat Benali, ki je skrbela za izbor muslimanskih predstavnikov.

»Nisem zaskrbljen kot športnik pred začetkom tekmovanja,« se pošali Philippe Gonigam, protestantski duhovnik: »Bistveno je, da smo popolnoma na voljo za sprejem tistih, ki se želijo srečati z nami.«

Še malo ... FOTO: Vatican Media

Večversko središče v olimpijski vasi

Večversko središče stoji v olimpijski vasi, poroča La Croix International, odprto pa je od 18. julija do konca paraolimpijskih iger 8. septembra. Kompleks sestavljajo sprejemni prostor in pet prostorov za molitev.

Vsak dan se bo 120 duhovnikov petih glavnih verstev menjalo pri dežurstvu med 7. in 23. uro ter s svojo navzočnostjo zagotavljalo duhovno podporo športnikom z vsega sveta. Verske obrede bodo obhajali v več jezikih.

Nalaganje
Nazaj na vrh