Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariz 2024: 7 aretacij zaradi pozivov k prenehanju napadov na kristjane

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 08. 2024 / 11:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2024 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariz 2024: 7 aretacij zaradi pozivov k prenehanju napadov na kristjane
Ekipa organizacije CitizenGO, obkrožena s policisti. FOTO: CitizenGO

Pariz 2024: 7 aretacij zaradi pozivov k prenehanju napadov na kristjane

Olimpijske igre se počasi zaključujejo, posledicam slovesnosti ob odprtju pa še ni videti konca: pariška policija je minuli ponedeljek zvečer aretirala sedem kristjanov, ki so se z avtobusom vozili po Parizu ter z napisi na vozilu opozarjali na parodijo zadnje večerje in njeno norčevanje iz krščanstva.

Organizacija CitizenGO, njeni člani se opisujejo kot »skupnost dejavnih državljanov, ki s pomočjo spletnih peticij in opozoril sodelujejo pri obrambi in spodbujanju življenja, družine in svobode«, je najela poseben avtobus, ki se je vozil po francoski prestolnici in je bil na obeh bokih opremljen z oglasnim sporočilom: »Ustavite napade na kristjane!«. K ukrepanju jo je spodbudila tudi podpora javnosti, saj so pod svojo peticijo s pritožbo Mednarodnemu olimpijskemu komiteju v kratkem času zbrali skoraj 400.000 podpisov.

»Sporni« avtobus z desnega ... FOTO: CitizenGO

Z oglasnim avtobusom so se torej pri omenjeni organizaciji odzvali na razvpiti prizor med slovesnostjo ob odprtju olimpijskih iger, v katerem so transvestiti v navzočnosti otroka uprizorili Jezusa in dvanajst apostolov, zbranih pri zadnji večerji, in se z vozilom odpravili na sam »kraj nesrečnega dogodka, v Pariz«. Avtobus je začel krožiti po Parizu v ponedeljek ob 9. uri zjutraj ter brez incidentov pritegnil pozornost (in pohvale) številnih mimoidočih in na stotine policistov. Popoldne pa je eden izmed slednjih voznika ustavil s strelnim orožjem in avtobus je obkolila oborožena policija.

... in levega boka. FOTO: CitizenGO

Skupaj z voznikom so ekipo pospremili v zadnji del policijskega kombija in jo odpeljali na policijsko postajo ter jo obtožili »organiziranja protestov brez dovoljenja francoske vlade«. Kot so pojasnili pri omenjeni organizaciji, to seveda ne drži, kajti predpisi o organiziranju protestov se nanašajo na množična ulična zborovanja in pohode, »ne pa na osamljen avtobus s preprostim sporočilom«.

Organizacija CitizenGO je nato na družbenem omrežju X objavila zapis, da je bilo »šest članov naše ekipe prisiljenih preživeti noč v zaporu, zgolj zato, ker so se uprli norčevanju iz kristjanov«. O dogajanju v Parizu so pozneje obvestili tudi naslovnike svojega novičnika.

Kot so sporočili, so bile v skupini tri ženske, ki so se »morale sleči, da so jih lahko preiskali zaradi morebitnega posedovanja drog«, nato pa so jih »za več ur odvedli v pripor brez hrane in vode«. Po navedbah organizacije je odvetnik potrdil, da uporaba avtobusa ni bila nezakonita: »Zdi se nemogoče, da bi kot kaznivo dejanje označili dejstvo, da protest ni bil prijavljen. Navzočnost enega samega vozila na pariških ulicah vsekakor ni protest.«

Kmalu po aretaciji je policija avtobus pospremila iz mesta.

Odvetnik naj bi še dodal: »Tožilec je zakon potisnil do skrajnih meja, da bi ustavil avtobus in omejil svobodo govora pobudnikov akcije. Poleg tega je bil celoten postopek aretacije nepravilen.« Po besedah predstavnikov organizacije CitizenGO gre pri vsem skupaj za »protikrščansko politično in ideološko preganjanje«.

Kmalu po aretaciji je policija avtobus pospremila iz mesta.

Kot piše britanski The Catholic Herald, se sicer zdi, da so se uresničili upi Francoske škofovske konference, ki se je na norčevanje iz Zadnje večerje odzvala z ostro kritiko, obenem pa opozorila, da je treba olimpijske igre nadaljevati in se osrediniti na njihov glavni namen, to je človeško športno mojstrstvo - olimpijske igre v Parizu so namreč nedvomno prinesle osupljivo športno in tekmovalno izkušnjo. Kljub temu se še naprej pojavljajo vprašanja in zaskrbljenost glede slovesnosti ob odprtju dogodka.

Mnogi ocenjujejo, kako k temu ni pripomoglo dejstvo, da je večina medijev in posvetnih organizacij, vključno z vladami, spregledala sporni prikaz krščanske simbolike ali pa nanj ni opozorila.

Kupi v trgovini

Prevrat krščanstva
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh