Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariška Notre-Dame znova odprta konec leta 2024

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 03. 2023 / 14:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2024 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pariška Notre-Dame znova odprta konec leta 2024
Pariška stolnica Naše Gospe med obnovo po požaru. FOTO: Vatican Media

Pariška Notre-Dame znova odprta konec leta 2024

Pariška stolnica Naše Gospe bo znova odprta konec leta 2024, torej dobrih pet let in pol po uničujočem požaru na veliko noč leta 2019, kar je skoraj v skladu z obljubo o zgolj petih letih obnove, ki jo je kmalu po nesreči 15. aprila 2019 dal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Slovesno odprtje obnovitvenih del je predvideno 8. decembra 2024, na praznik Brezmadežne. Vest je po poročanju francoskih medijev danes sporočil posebni odposlanec za obnovo znamenite stolnice, nekdanji general Jean-Louis Georgelin. Poleg tega so se pristojne oblasti odločile, da bodo gotsko mojstrovino iz 12. stoletja, katere strehe in tramovi, deli obokov ter križni stolp so bili uničeni v velikem požaru, obnovile v prvotnem izgledu, v enaki obliki in iz enakih materialov, so pojasnili vladni predstavniki. 

Obnovljen bo tudi 93 metrov visoki zvonik, ki ga je v 19. stoletju dodal arhitekt Eugene Viollet-le-Duc.

»Ne izdelujemo betonskih obokov, ki bi bili videti kot kamniti: v tem primeru gre za kamnite oboke, ki jih obnavljamo tako, kot so jih gradili v srednjem veku,« je povedal Philippe Jost, vodja pristojne vladne agencije. Tudi strešna konstrukcija naj bi bila narejena iz hrastovih tramov, enako kot prejšnja, je pojasnil Jost. Kmalu po požaru so se razširile razprave o prenovi, ki so segale vse do bazena na strehi svetišča.

Prav tako bo obnovljen 93 metrov visoki zvonik, ki ga je v 19. stoletju dodal arhitekt Eugene Viollet-le-Duc. Svetovno znani zvonik bo postopoma obnovljen v prihodnjem letu in pol, kar bo »mogočno znamenje vnovičnega rojstva« stolnice Naše Gospe, je pojasnil Georgelin.

Notranjost stolnice takoj po požaru. FOTO: arhiv Družine

V obnovo vključenih na tisoče ljudi

Obnova stolnice, ki jo po dveh letih zagotavljanja varnosti za delavce in različne mojstre izvajajo od lanskega leta, na splošno poteka nemoteno, je še dejal nekdanji general. Vsak dan v Parizu in po vsej Franciji v ta namen sodeluje okoli tisoč ljudi, je dejal general Georgelin. Kljub temu bodo obnovitvena dela trajala še do leta 2025, je pojasnila ministrica za kulturo Rima Abdul-Malak.

Mnogi menijo, da je pariška stolnica Naše Gospe utelešenje vseh francoskih stolnih cerkva.

Medtem so danes v preddverju svetišča odprli razstavo o poteku obnovitvenih del. Na njej so predstavljeni postopki na gradbišču in dejavnosti različnih poklicev. Na ogled so tudi ostanki požara in prikaz virtualne stvarnosti na temo zgodovine znamenite stolnice. Namen predstave je turistom, tudi obiskovalcem poletnih olimpijskih iger leta 2024, omogočiti, da doživijo »obisk« Notre-Dame na povsem nov način, so zapisali. Stolnica namreč v času olimpijskih iger še ne bo na voljo obiskovalcem.

Zgodnjegotska škofovska cerkev Naše Gospe je ena od osrednjih znamenitosti francoske prestolnice. Mnogi menijo, da je utelešenje francoskih stolnih cerkva. Svetišče, posvečeno Mariji, Božji Materi, stoji na otoku Ile de la Cite sredi reke Sene v zgodovinskem središču Pariza, pred velikim požarom leta 2019 pa jo je obiskalo okoli 12 do 14 milijonov ljudi na leto. Med obnovitvenimi deli je 15. aprila 2019 na strehi Notre-Dame izbruhnil velik požar, ki je uničil strehe in tramove, dele obokov in križni stolp.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh