Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Parada sočutja

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 19. 06. 2024 / 08:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 13:21
Parada sočutja
Katarina Ropret. FOTO: Jana Jocif

Parada sočutja

Polno parkirišče avtobusov, potem pa invalidski vozički, bergle, palice … Naključni mimoidoči bi se v soboto na Brezjah utegnili začuditi, kakšna nenavadna parada je to.

In res, če je minulo soboto v središču Ljubljane potekala parada ponosa, bi lahko rekli, da je na Brezjah potekala parada sočutja. Že 56. leto so se pred Marijinim svetiščem zbrali bolniki, invalidi in starejši iz vse Slovenije. Več kot 3.000 jih je bilo, obenem pa več kot 100 prostovoljcev, ki so pri izvedbi romanja nudili vso potrebno pomoč.

Za razliko od tega, kar se na paradah rado dogaja, tu ni bilo nobenega zahtevanja svojih pravic, nobene zaverovanosti v lasten popek. Samo živ prikaz vsega lepega in težkega, kar življenje v bolezni in starosti prinaša. Le štiri med vsemi 3.000 romarji smo naključno izbrali, da bi jih na kratko predstavili v anketi, pa se je pred nami že razgrnila pahljača življenjskih zgodb. Medicinska sestra, ki jo je doletela težka bolezen, mama, ki pri 75 letih skrbi za hčer, nepokretno zaradi raka, 87-letna mežnarica, hvaležna za polno življenje, aktivni upokojenec, ki rad poroma in se zahvaljuje za zdravje in družino.

Lepe in težke zg...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh