Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo romanje v Kanado kot pot za ozdravljenje in spravo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 07. 2022 / 11:15
Oznake: Papež, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2022 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo romanje v Kanado kot pot za ozdravljenje in spravo
Papež Frančišek med sprejemom delegacije kanadskih avtohtonih ljudstev 1. aprila 2022 v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Papeževo romanje v Kanado kot pot za ozdravljenje in spravo

To nedeljo se papež Frančišek odpravlja na obisk v Kanado. Kot pravi, se veseli prihajajočega apostolskega potovanja v Kanado in ga opisuje kot »spokorno romanje«, za katerega upa, da bo prispevalo k procesu zdravljenja in sprave z domorodnimi ljudstvi v državi.

V nedeljo, »če Bog da, odidem v Kanado, zato želim zdaj nagovoriti vse prebivalce te dežele,« je dejal papež po včerajšnji molitvi Angel Gospodov na Trgu svetega Petra. Sveti oče namerava med 24. in 30. julijem obiskati Edmonton, Québec in Iqaluit.

Politika kulturne asimilacije

Po njegovih besedah so na žalost v Kanadi »številni kristjani, vključno z nekaterimi člani verskih inštitutov, prispevali k politiki kulturne asimilacije, ki je v preteklosti na različne načine močno škodila domorodnim skupnostim.«

Dragi bratje in sestre iz Kanade, kot veste, bom prišel med vas predvsem v Jezusovem imenu, da bi srečal in objel domorodna ljudstva.

Ob tem je po navedbah portala Vatican News spomnil na številna srečanja, ki jih je imel aprila v Vatikanu z delegacijami kanadskih staroselcev, Inuitov in Metisov. Poslušal je njihove zgodbe o tem, kako se je šolski sistem trudil za prisilno integracijo staroselskih otrok v kanadsko kulturo, tako da so jih ločili od njihovih družin in skupnosti ter jih dali v internate.

Romanje kot pot do ozdravljenja in sprave

Papež je v dosedanjih srečanjih vedno izražal »svojo žalost in solidarnost zaradi škode«, ki so jo utrpeli.

Zdaj me čaka spokorno romanje, za katerega upam, da bo z Božjo milostjo prispevalo k že začeti poti ozdravljenja in sprave.

Papež se je obenem zahvalil za pripravljalno delo, ki je v teku, »in za dobrodošlico, ki mi jo boste izrekli. Hvala vsem! Prosim vas, da me spremljate s svojimi molitvami«.


Nalaganje
Nazaj na vrh