Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo Pismo Božjemu ljudstvu: ostra obsodba spolnih zlorab

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 08. 2018 / 07:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo Pismo Božjemu ljudstvu: ostra obsodba spolnih zlorab

Papeževo Pismo Božjemu ljudstvu: ostra obsodba spolnih zlorab

Pismo, v katerem sveti oče prosi odpuščanja za spolne zlorabe, objavljamo v celoti.

Papež Frančišek je po novem izbruhu škandala o spolnih zlorabah v Združenih državah Amerike napisal Pismo Božjemu ljudstvu, v katerem ostro obsoja spolne zlorabe, poudarja ničelno toleranco in prosi vse prizadete odpuščanje za storjene grehe Cerkve, poroča Radio Vatikan. Celotno pismo si lahko preberete spodaj.




Pismo je bilo objavljeno teden dni po objavi poročila o spolnih zlorabah, storjenih s strani predstavnikov Katoliške cerkve v ameriški zvezni državi Pensilvaniji. Papež ga začenja z navedkom iz Svetega pisma: »Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje« (1 Kor 16,26). »Te besede sv. Pavla na vso moč odmevajo v mojem srcu, ko znova vidimo trpljenje, ki so ga živeli mnogi mladoletniki zaradi spolnih zlorab, zlorab moči in vesti, storjenih s strani večjega števila duhovnikov in posvečenih oseb. To je zločin, ki povzroča globoke rane bolečine in nemoči, predvsem v žrtvah, pa tudi v njihovih svojcih in v celotni skupnosti, vernikov ali nevernikov. Ko gledamo v preteklost, ne bo nikoli dovolj storjenega v prošnjah za odpuščanje ali pripravljenosti za popravo povzročene škode. Ko gledamo v prihodnost, ne bo nikoli premalo storjenega, da bi dali življenje kulturi, v kateri se takšne razmere ne le nikoli ne bodo ponovile, ampak se jih ne bo prikrivalo in ne bodo trajale. Bolečina žrtev in njihovih družin je tudi naša bolečina, zato je treba še enkrat poudariti naše prizadevanje za zagotovitev zaščite mladoletnikov in odraslih v ranljivih položajih.«

V zadnjih dneh, piše papež, je bilo objavljeno poročilo, v katerem je zapisana izkušnja skoraj tisoč oseb, ki so bile žrtve spolnih zlorab, moči in vesti s strani duhovnikov v obdobju približno sedemdesetih let. Sveti oče poudarja, da se velika večina primerov sicer nanaša na preteklost, kljub minulemu času pa smo videli bolečino mnogih žrtev in vemo, da rane nikoli ne izginejo, ampak nas obvezujejo, da na vso moč obsodimo to grozoto ter se tudi osredotočimo na izkoreninjenje te kulture smrti.

»S sramom in kesanjem, kot cerkvena skupnost, priznavamo, da nismo znali biti tam, kjer bi morali biti, da nismo pravočasno delovali, ko smo spoznali razsežnost in resnost škode, ki je bila povzročena v mnogih življenjih. Zanemarili in zapustili smo male,« trdi papež Frančišek in izpostavi, kako razsežnost in veličina teh dogodkov zahtevata, da prevzamemo odgovornost na globalni in skupnostni način. »Danes smo poklicani kot Božje ljudstvo, da vzamemo nase bolečino naših bratov, ranjenih v mesu in duhu ... Danes želimo, da solidarnost, razumljena v najglobljem in najzahtevnejšem pomenu, postane naš način oblikovanja sedanjosti in prihodnosti, v okolju, kjer bodo spori, napetosti in predvsem žrtve vseh vrst zlorab našli iztegnjeno človeško roko, ki jih bo zaščitila in jih rešila njihove bolečine. Ta solidarnost od nas zahteva, da obsodimo vse, kar lahko ogroža integriteto vsake osebe; solidarnost, ki zahteva boj proti vsaki vrsti pokvarjenosti, posebej duhovni …«

Papež Frančišek poudarja, da si je nemogoče predstavljati spreobrnjenje cerkvenega delovanja brez dejavnega sodelovanja vseh sestavnih delov Božjega ljudstva. »Nujno je, da kot Cerkev lahko priznamo in obsodimo z bolečino in sramom grozodejstva, storjena s strani posvečenih oseb in duhovnikov ter tudi s strani tistih, ki so imeli poslanstvo bdenja in varovanja najranljivejših. Prosimo odpuščanja za svoje grehe in grehe drugih,« v Pismu Božjemu ljudstvu piše sveti oče.

Celotno papeževo pismo si lahko preberete v priponki.

Papeževo pismo Božjemu ljudstvu.pdfPapeževo pismo Božjemu ljudstvu.pdf

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh