Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa poslanica za 39. svetovni dan mladih: »Upaj v Gospoda in ne boš utrujen«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 09. 2024 / 10:01
Oznake: Mladi, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2024 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževa poslanica za 39. svetovni dan mladih: »Upaj v Gospoda in ne boš utrujen«
Slovenska mladina na lanskem svetovnem srečanju mladih v Lizboni. FOTO: Domen Permozer

Papeževa poslanica za 39. svetovni dan mladih: »Upaj v Gospoda in ne boš utrujen«

Papež Frančišek je v poslanici za 39. svetovni dan mladih, ki ga bodo v večini držav obhajali v nedeljo, 24. novembra, mlade spodbudil, naj z upanjem in vztrajnostjo sprejemajo življenjske izzive.

Sporočilo z naslovom Tisti, ki upajo v Gospoda, bodo tekli in se ne bodo utrudili se osredotoča na temo upanja in vzdržljivosti, pri čemer črpa navdih iz besed preroka Izaija. Papež Frančišek je mlade povabil, naj na življenje gledajo kot na romanje, iskanje sreče, ki je resda tudi utrujajoče. Ravno na tej poti mora upanje najbolj sijati, je dejal sveti oče.

Kdor upa v Gospoda, se ne utrudi

Kljub težavam, s katerimi se danes soočajo mladi, jih je papež po poročanju portala Vatican News spodbudil, da vztrajajo. Poudaril je, da upanje ni le pasiven občutek, ampak aktivna sila, tista, ki nam omogoča, da »vztrajamo naprej, saj je dar, prejet od Boga samega«. Med drugim jim je v poslanici položil na srce, naj v celoti sprejmejo življenje in posvaril pred stagnacijo, kjer ljudje »stojijo na mestu brez želje, da bi se premaknili«. Dodal je, kako lahko ta apatija pogosto vodi v paralizirajoč občutek nesmiselnosti. »Raje imam utrujenost tistih, ki gredo naprej, kot pa utrujenost tistih, ki stojijo na mestu,« je bil neposreden papež.

Evharistija je pot v nebesa

V nadaljevanju je papež primerjal potovanje mladih s svetopisemsko zgodbo o potovanju Izraela skozi puščavo. Pomiril jih je z besedami, da tudi v trenutkih krize in obupa Bog ne zapusti svojega ljudstva, saj jih kot ljubeči Oče neguje s svojo prisotnostjo, tako kot je Izraelcem v puščavi priskrbel mano. Zaželel jim je, naj ponovno odkrijejo globok dar zakramenta evharistije, saj je po njegovih besedah (in besedah bl. Karla Acutisa) »evharistija avtocesta v nebesa«.

Tudi v trenutkih krize in obupa Bog ne zapusti svojega ljudstva. (papež Frančišek)

Ne turisti, ampak romarji

Ob pogledu na jubilejno leto 2025 pa je papež Frančišek izrazil upanje, da bo prihajajoče praznovanje priložnost za mlade, da poglobijo svoj odnos z Bogom ter izkusijo njegovo usmiljenje in ljubezen. »Ne pojdite na pot samo kot turisti, ampak kot pravi romarji.« Zaželel jim je tudi obilo poguma. »Bodite pogumni,« je bil kratek ter jim ob tem zagotovil svoje molitve in njihovo potovanje zaupal Blaženi Devici Mariji.

Kupi v trgovini

Razprodano
Ko mladost zapoje
Proza
10,02€
Nalaganje
Nazaj na vrh