Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev prvi sprehod med množico

Objava: 18. 03. 2013 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev prvi sprehod med množico

Po nedeljskem bogoslužju v cerkvi sv. Ane je papež Frančišek vernike pozdravil vsakega posebej, kot domači župnik.

Papež Frančišek še naprej preseneča z neobičajnimi dejanji: po svoji prvi javni sveti maši na položaju poglavarja katoliške Cerkve v vatikanski župnijski cerkvi sv. Ane se je včeraj dopoldne ustavil ob vratih in ob izhodu osebno pozdravil vsakega vernika posebej. Z njimi je na kratko pokramljal, otroke povprašal po imenu in župljane prosil, naj zanj molijo. Ob zaključku bogoslužja se je župnik Bruno Silvestrini papežu zahvalil za obisk in dejal: “Predajam Vam ključe do src pripadnikov naše skupnosti.”

S papežem sta v cerkvi sv. Ane somaševala generalni vikar Vatikanske države, kardinal Angelo Comastri, in malteški kardinal Prosper Grech. Kardinal Grech je ob začetku konklava pripravil zadnjo meditacijo za zbrane kardinale. Kardinal Comastri pa je minule dneve po izvolitvi novega papeža opisal kot ‘binkošti, ki so povsem pretresle naše duše’. Povedal je, kako so se kardinali ob zaključku konklava razveselili, da si je novi papež izbral ime Frančišek. Novi papež Frančišek širi ‘duha Betlehema, duha evangelija’, je dejal vatikanski generalni vikar.

V središču prvega javnega mašnega nagovora novega papeža je bilo sporočilo usmiljenja. “Zame usmiljenje predstavlja najmočnejše sporočilo Kristusa in Cerkve”, je poudaril Frančišek. Pogoj za odpuščanje pa je, da vsak človek prizna svojo grešnost in svojo krivdo, da se ne skrije v samopravičnost in da ne išče krivde zgolj pri drugih. Jezus na svet ni prišel zgolj za pravičnike, pač pa predvsem za grešnike. Ni vedno enostavno predati se Božjemu usmiljenju, saj je kot nekakšen nerazumljiv prepad, toda po papeževih besedah to moramo storiti!

Po končani enourni slovesnosti je Frančišek v cerkvi pozdravil mladega duhovnika, ki ga je nekoč spoznal v nekem cerkvenem projektu za otroke z ulice in odvisnike v Urugvaju. “Ne vem, kako je zdaj prišel do sem, toda počne dobre stvari. Molite zanj”, je dejal papež in objel duhovnika, ki se je bogoslužja udeležil v civilnih oblačilih.

Po maši si je papež Frančišek vzel približno pol ure časa za srečanje s tamkajšnjimi župljani. Na koncu se je še sprehodil med množico za ograjo ob vhodu v Vatikan. Tam se je zbralo več sto ljudi, ki so ga pozdravili z glasnimi vzkliki ‘Francesco, Francesco’.

Posnetek:
http://www.youtube.com/watch?v=7un9iheqZdY&feature=player_embedded


Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh