Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev poziv k spravi na nekdanjem vojnem območju

Objava: 15. 01. 2015 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev poziv k spravi na nekdanjem vojnem območju

Papežev poziv k spravi na nekdanjem vojnem območju

Sveti oče v Madhuju: Marija je vedno ostala z vami.

Papež Frančišek je včeraj, zadnji obiska v Šrilanki, obiskal starodavno šrilanško svetišče v Madhuju, posvečeno Rožnovenski Materi Božji. Verniki so se zbrali na marijanskem molitvenem srečanju v angleškem, singalskem in tamilskem jeziku. Mariji je bila izrečena tudi posebna molitev za utrditev miru, sklenjenega leta 2009 po skoraj tridesetletnem sporu (1983-2009). Papež Frančišek je v središče nagovora postavil odpuščanje.



V svetišču Naše Gospe iz Madhuja se vsak romar lahko čuti doma. Tudi Šrilančani, Tamilci in Singalci sem prihajajo kot člani ene same družine. Papež je dejal, da so na molitvenem srečanju prisotne tudi družine, ki so zelo trpele v času dolgoletnega spora, saj je ta razkosal srce Šrilanke. »Mnogo ljudi, s severa in z juga, je bilo ubitih v strašnem nasilju in prelivanju krvi v teh letih.« Noben Šrilančan ne more pozabiti tragičnih dogodkov, povezanih s krajem, kjer je danes Marijino svetišče, ali pa žalostnega dne, ko so Marijin kip odnesli iz svetišča.

»Vendar je Marija vedno ostala z vami«, je nadaljeval papež. Ona je Mati vsake hiše, vsake ranjene družine, vseh tistih, ki si prizadevajo za vrnitev k mirnemu življenju. Sveti oče je izrekel zahvalo, da je varovala šrilanški narod pred mnogimi nevarnostmi, preteklimi in sedanjimi. »Marija nikoli ne pozabi svojih otrok tega čudovitega otoka. Kot je vedno ostala ob svojem Sinu na križu, tako je vedno ostala ob svojih trpečih šrilanških otrocih.« Danes se želimo zahvaliti Mariji za to navzočnost. Po velikem sovraštvu, velikem nasilju in velikem uničenju se ji želimo zahvaliti, da nas še vedno vodi k Jezusu, ki ima edini moč, da ozdravi odprte rane in znova vzpostavi mir v zlomljenih srcih. Želimo jo tudi prositi, naj nam izprosi milost usmiljenega Boga, naj popravi naše grehe in vse zlo, ki ga je ta zemlja spoznala.



Po Frančiškovih besedah to nikakor ni preprosto. In vendar bomo lahko izkusili resničen očitek vesti in resnično kesanje šele takrat, ko bomo v luči križa dojeli zlo, ki smo ga zmožni in pri katerem smo celo sodelovali. Samo takrat bomo lahko sprejeli milost, da se približamo drug drugemu z resnično skrušenostjo ter ponudimo in prosimo resničnega odpuščanja. V tem težkem naporu odpuščanja in doseganja miru je Marija vedno tu, da nas opogumi, vodi in spodbuja k še enemu koraku.

Za zgled odpuščanja je papež postavil Mater Marijo: »Tako kot je ona odpustila morilcem svojega Sina ob vznožju njegovega križa, ko je v rokah držala njegovo telo brez življenja, tako želi zdaj voditi Šrilančane k še večji spravi, da bo balzam Božjega odpuščanja lahko prinesel ozdravljenja za vse.«

Ob koncu je sveti oče Marijo zaprosil, naj s svojimi molitvami spremlja napore Šrilančanov obeh skupnosti, tamilske in singalske, za izgradnjo edinosti, ki je bila izgubljena v dolgoletnem sporu. »Molimo, da se bodo tako, kot se je njen kip po vojni vrnil v njeno svetišče v Madhuju, vsi njeni sinovi in hčere Šrilančani lahko vrnili v Božjo hišo s prenovljenim duhom sprave in bratstva«, je povabil papež in vse zbrane še spodbudil, naj molijo drug za drugega.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh