Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev poziv k novemu krščanskemu humanizmu

Objava: 03. 01. 2012 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev poziv k novemu krščanskemu humanizmu

V mašnem nagovoru na silvestrovo je sveti oče izpostavil poživitev krščanskega življenja in poglobitev dialoga s sodobnimi kulturami, predvsem pa vernike opogumil, naj se z zaupanjem zazrejo v novo leto.

Papež Benedikt XVI. je v svojem nagovoru na silvestrovo pozval k novemu krščanskemu humanizmu. Tak humanizem naj bi bil sposoben spodbujati kulturo in socialno angažiranost v krščanskem duhu, je sveti oče dejal med zadnjim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu v letu 2011. Na ta način se bo po mnenju Benedikta XVI. poživilo krščansko življenje in poglobil dialog s sodobnimi kulturami. Papež pa je vernike predvsem opogumil, naj z zaupanjem pričnejo novo leto.

Veljalo bi ponovno odkriti lepoto in aktualnost verovanja, je v mašnem nagovoru dejal Benedikt XVI., vendar vera ne sme ostati ‘osamljeno dejanje’, ki se dotakne le redkih trenutkov v življenju. Več tisoč navzočih vernikov je sveti oče pozval, naj vera prežema njihovo vsakdanje življenje in naj jim pomeni orientacijsko točko, ki ljudi usmerja k pravičnosti, učinkovitosti, dobrohotnosti in dobrim delom.

Papež je še poudaril, da je misijon tudi danes ‘nujna naloga’ slehernega vernika, in celotna cerkvena skupnost mora ponovno odkriti ‘novo misijonarsko gorečnost’, ki naj bo usmerjena predvsem v mlade. Ti namreč zaradi trenutne krize nepopisno trpijo, saj so popolnoma izgubili orientacijo v življenju. Ta kriza namreč ni zgolj gospodarske narave, pač pa predstavlja tudi hudo krizo vrednot.

Papež je vernike spodbudil, naj z zaupanjem pričnejo novo leto. Čas kristjanu ne mineva preprosto brez smisla ali cilja. Od Jezusovega rojstva dalje ni več prostora za ‘strah pred časom, ki beži in se nikoli več ne vrne’, je dejal Benedikt XVI. Človek je Božji otrok, Bog pa je v Jezusu Kristusu sam vstopil v čas, da bi ga osvobodil nesmiselnosti in ničnosti. Človek ni suženj časa, ki mineva brez smisla in cilja, ali pa ki je zaznamovan zgolj s trudom, žalostjo in trpljenjem.

Med molitvijo večernic v baziliki sv. Petra v Vatikanu je zazvenel tudi Te Deum, tradicionalna katoliška hvalnica, po končanem bogoslužju pa je papež obiskal tudi jaslice v naravni velikosti na Trgu sv. Petra.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh