Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk na Irskem »v znamenju upanja«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 23. 08. 2018 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2018 / 06:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev obisk na Irskem »v znamenju upanja«

Kardinal Parolin: spodbuda krajevni Cerkvi in družinam po vsem svetu.

Papež Frančišek ob koncu tedna potuje v Irsko, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin, ki se je v torek začelo v Dublinu. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v pogovoru za spletni portal Vatican News dejal, da bo papežev obisk Irske po njegovem mnenju priložnost za vnovično potrditev bogatega nauka Cerkve o družini, v smislu, da bo poudaril bistveno vlogo in bistveno mesto, ki ju ima družina v Cerkvi in družbi. Povedal je tudi, da bo papež prav tako podprl družino v njenem poslanstvu posredovanja in vzgajanja življenja. Frančiškova navzočnost bo najverjetneje tudi razlog za spodbudo, da bi družinam pomagali pri tem poslanstvu in predvsem pri njihovem prizadevanju za pričevanje o navzočnosti Božje ljubezni ter o zmožnosti samih družin, da proizvajajo tisto srečo, ki jo svet danes mrzlično išče.

Vloga družine: pričevati o veselju evangelija

Kardinal Parolin je prepričan, da je največji prispevek družin pričevanje o veselju evangelija: »Verjamem, da ima družina danes zelo pomembno vlogo: pričevati o veselju evangelija, pričevati o veseli Božji ljubezni, ki zna spreminjati življenje oseb, ki zna spreminjati življenje skupnosti.« Živimo namreč v dobi, ko ljudje množično trpijo zaradi osamljenosti in izoliranosti. Ta medsebojna izoliranost se na koncu kaže tudi v odnosu do Boga. Ravno zato papež po besedah vatikanskega državnega tajnika odločno vztraja tudi pri tej vlogi družine, da bi na posameznikovi in skupnostni ravni ohranjala čut pripadnosti, občestva in spoštovanja.

Cerkev z zgledom pričuje o lepoti evangelija

Na vprašanje, kaj lahko Cerkev danes pove tistim, ki z njo ne delijo istih vrednot in ne delijo istega pogleda na svet, Parolin odgovarja, da ima Cerkev odgovor, ki je utemeljen na evangeliju. Zelo je pomembno, da Cerkev poleg besed z zgledom in dejanji pričuje o lepoti in resnici evangelija v današnjem svetu. Tudi na tem področju je namreč veliko ran, ki jih je treba pozdraviti, veliko osamljenosti in zlomov, ki jih je treba poravnati, je pojasnil kardinal in spomnil na papeževo podobo Cerkve kot poljske bolnišnice, ki je lahko zares blizu osebam in jih lahko spremlja na poti rasti ter rane tudi ozdravlja.

Družino podpreti tudi z ustreznimi politikami

Sveti oče je večkrat pozval, naj ustanove družine podpirajo z ustreznimi politikami. Po papeževih besedah moramo začeti pri nas samih, družine in Cerkev si morajo same prizadevati v tem smislu. Papež to poudarja v okrožnici Radost ljubezni, kjer pravi, da je bilo že veliko narejenega v smislu pomoči in priprave mladih na zakrament zakona ter oblikovanja družine. Narediti pa je treba še veliko več. Krščanska skupnost bi morala po mnenju kardinala Parolina poleg vidika pričevanja in operativnosti spodbujati tudi politično skupnost, da bo pozorna na družinsko stvarnost in njene potrebe ter ji bo prišla naproti z ustreznimi pravnimi ukrepi.

Zlorabe: naša prva dolžnost je biti blizu žrtvam

Kardinal Parolin je ob koncu spregovoril še o spolnih zlorabah, ki so v preteklosti prizadele Cerkev na Irskem in imele uničujoče posledice za pričevanje Cerkve: »Papež je vedno vztrajal in še vedno vztraja pri dejstvu, da je naša prva dolžnost biti blizu žrtvam, jim pomagati na način, da bodo lahko znova zgradile svoje življenje. Verjamem, da je Cerkev na Irskem spoznala svoje pomanjkljivosti, svoje napake, svoje grehe ter se obenem oskrbela z vrsto ukrepov, ki lahko preprečijo ponovitev teh grozodejstev.« Kljub temu je Parolin prepričan, da bo papežev obisk na Irskem predvsem »v znamenju upanja ter zaupanja v osvobajajočo, spreminjajočo in rešilno moč Božje ljubezni, ki se jo doživlja v družinah«.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh