Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev balkon za Urbi et orbi slovensko ozaljšan

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 23. 12. 2019 / 07:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2019 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev balkon za Urbi et orbi slovensko ozaljšan

Vatikansko baziliko in papežev balkon sta tudi ob letošnjem božiču krasila Slovenca Sabina Šegula in Peter Ribič.

Že šestnajsto leto zapored sta dr. Sabina Šegula in Peter Ribič vatikanskim vrtnarjem pomagala praznično okrasiti vatikansko baziliko. Letos so jima zaupali še posebno nalogo: po načrtih Šegulove sta Slovenca, po svojih načrtih, sama okrasila balkon, s katerega bo papež točno opoldne podelil blagoslov Urbi et orbi, neposredni televizijski prenos si bo ogledalo več milijonov ljudi po vsem svetu.


Vatikansko baziliko so okrasili z 80 metri cvetličnih dekoracij

Da so cvetje za okrasitev izbrali vatikanski vrtnarji sami, je povedala Sabina Šegula. "Tokrat so izbrali veliko drobnih struktur in barvne kombinacije v paleti ognjneih odtenkov na zeleni podlagi kavkaške jelke z dodatkom beline vrtnic. še vedno pa žarijo v svoji temno rdeči barvi božične zvezde." Šegulova je nanizala nekaj zanimivih številk letošnje okrasitve vatikanske bazilike, ki so jo 24. decembra sredi dneva za nekaj ur zaprli, da so lahko cvetličarji opravili svoje delo. V 80 dolžinskih metrih cvetličnih dekoracij, ki so jih povečini v dveh dneh pripravili v vatikanskih vrtovih, so po podatkih Šegulove uporabili 700 kosov bele vrtnice, 600 kosov vejic božjega drevesca z rdečimi plodovi, 400 bundov kavkaške jelke in 420 cvetov eksotičnih cvetov Leucospemum nutans.


Peter Ribič in Sabina Šegula na balkonu, s katerega bo papež Frančišek opoldne podelil blagoslov Urbi et orbi

Po zamisli Slovenke bo okrašen papežev balkon, s katerega bo točno opoldne podelil blagoslov Mestu in svetu. Zamisel je Šegulova takole opisala: "Na zeleni podlagi iz kavkaške jelke je 60 belih cvetov Cymbidium orhidej, ki so kot bele snežinke v koščku naravne zimske pokrajine. Dodane so zvite veje leske in sveže nabrani storži bora Pinus wallichiana  iz vatikanskih vrtov."



Ozrla pa se je tudi na včerajšnji dan, ko sta s Petrom Ribičem skupaj z vrtnarji krasila vatikansko baziliko, kjer je papež Frančišek daroval polnočnico: "Ob 8. uri smo skupaj z vrtnarji že prevažali dekoracije v baziliko sv. Petra, kjer smo do konca zaključili. Zadnji popravki, dodajanje zlatih vejic je namreč možno le v baziliki, saj na mestu vidimo, kje je potrebno aranžma dopolniti, da se brezhibno zlije v cvetočo čipko glavnega oltarja. Med delom v baziliki potekajo tudi druge priprave in na koncu čaka le še dekoracija pred Marijo, Božjo materjo. Kot vedno so v tej dekoraciji bele vrtnice, toda tokrat sem dodala še nekaj belih vejic, ki so se kot nežna bela nit navezovale na dekoracijo balkona, kjer papež podeli blagoslov »urbi et orbi«.  Kot edina tujca sva lepo in na dostojanstven način s svojo strokovnostjo zastopala Slovenijo."


Sabina Šegula pri delu v vatikanski baziliki...









Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh