Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeža Frančiška je obiskal jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal

Objava: 16. 04. 2013 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeža Frančiška je obiskal jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal

Sveti oče pa se je včeraj sestal tudi s predsednikom španske vlade Marianom Rajoyem.

Papež Frančišek se je včeraj sestal z latinskim patriarhom v Jeruzalemu Fouadom Twalom. Kot poroča Radio Vatikan, je po srečanju, ki je bilo zasebne narave, patriarh Twal povedal, da je papež Frančišek »ponižni človek, ki ima dar poslušanja, ki se ne pretvarja, da pozna vse, ki želi vedeti stvari, da bi lahko bolje pomagal«.

Patriarh je pojasnil, da sta se s papežem pogovarjala o položaju na Bližnjem Vzhodu, sirskih beguncih, razmerah v patriarhatu in romarjih, ki prihajajo v Sveto deželo. Izrazil je tudi upanje, da bo papež Frančišek obiskal tudi Bližnji Vzhod.

Sveti oče je včeraj zjutraj v Apostolski palači v Vatikanu sprejel tudi predsednika španske vlade Mariana Rajoya Breya, ki se je kasneje sestal še z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisijem Bertonejem, in vatikanskim zunanjim ministrom, nadškofom Dominiquom Mambertijem. Rajoy je prvi evropski predsednik vlade, ki ga je sveti oče sprejel od začetka svojega pontifikata.

Sogovorniki so si izmenjali mnenja o težkem gospodarsko-finančnem svetovnem položaju, s katerim se tako kot druge evropske države sooča tudi Španija in ki je povzročila veliko krizo zaposlovanja, zajela številne družine, predvsem pa mlade. V tej povezavi je bila izražena bližina Cerkve in pomembno delo, ki ga opravljajo Karitas in druge cerkvene človekoljubne ustanove v korist najbolj potrebnim, so zapisali v sporočilu za javnost na Tiskovnem uradu Svetega sedeža. Tema pogovora je bila tudi politično-institucionalna ureditev Španije, pri čemer je bila izpostavljena potreba po dialogu v družbi in med vsemi njenimi komponentami, ki bi naj bil osnovan na vzajemnem spoštovanju in bi upošteval vrednote pravičnosti in solidarnosti, v iskanju skupnega dobrega.

Španski premier in vatikanski predstavniki so pohvalili dobre bilateralne odnose med Svetim sedežem in Španijo ter spregovorili o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo Cerkev v državi. Posebej je bilo govora o zakonski zvezi in družini ter pomenu verske vzgoje, beseda pa je nanesla tudi na mednarodne razmere, predvsem kar v zvezi z Latinsko Ameriko.

Med malce manj kot polurnim srečanjem je premier Rajoy papežu Frančišku v dar izročil kopijo knjige 'De aetatibus mundi imagenes' iz leta 1500, ki je bila nekoč izdelana za španskega kralja Filipa II. in katere izvirnik hranijo v Španski narodni knjižnici v Madridu, pa tudi dres španskega nogometnega moštva s podpisi vseh igralcev. Podoben dres je prejel tudi vatikanski državni tajnik kardinal Bertone, ki prav tako velja za nogometnega navdušenca.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Jaz in K@REL
Za mladino
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh