Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež želi Lateransko palačo odpreti kot muzej

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 03. 2021 / 10:14
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2021 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež želi Lateransko palačo odpreti kot muzej

Papež želi Lateransko palačo odpreti kot muzej

Nekdanji sedež papežev, zdaj urad cerkvene uprave, v prihodnje namenjen kulturnim dejavnostim.

FOTO: Wikipedia

Lateransko palačo v Rimu, nekdanjo papeško rezidenco, naj bi v prihodnje uporabljali v kulturne namene. Kot poroča spletni portal Vatican News, je papež Frančišek včeraj izdal ustrezno navodilo svojemu vikarju za rimsko škofijo, kardinalu Angelu De Donatisu. Kot je pojasnil sveti oče, se čuti obvezanega, da umetniško dediščino, ki mu je zaupana kot rimskemu škofu, naredi dostopno za širši krog javnosti.

»Skozi stoletja si je Cerkev vedno prizadevala z verniki deliti sadove genialnosti in mojstrstva umetnikov, pogosto kot pričevanje izkušenj vere in kot orodja za češčenje Boga,« je zapisano v papeževem sporočilu. »To se ni počelo zgolj iz ljubezni do umetnosti, ampak tudi za zaščito kulturne dediščine, soočene z izzivi in nevarnostmi, ki bi ji odrekli njeno namembnost in vrednost.«

V palači so leta 1929 podpisali Lateranske sporazume

V ta namen bodo Lateransko palačo in druge stavbe, ki sodijo v ta kompleks, dali na razpolago za »muzejske in kulturne dejavnosti«. Kako bo predlog natančno udejanjen, je v rokah kardinala De Donatisa kot glavnega vikarja rimske škofije. Po besedah papeža Frančiška je ravno ta odgovornost Cerkve, da poskrbi za kulturno dediščino, in ki jo »spremlja tudi posebna skrb, da ob temeljitem premisleku te stavbe umesti kot izraze človeškega duha in sestavni del kulture človeštva«, njegovim predhodnikom omogočala, da so jo posredovali različnim generacijam, si prizadevali za njeno ohranitev ter dostopnost za obiskovalce in učenjake.

Lateranski kompleks vključno z baziliko sodi med t.i. zunajozemeljske nepremičnine v lasti Svetega sedeža. Trenutno so v teh prostorih uradi cerkvene uprave, ki za javnost niso dostopni. 11. februarja 1929 so bili v Lateranski palači podpisani sporazumi med Svetim sedežem in tedanjo Kraljevino Italijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh