Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež želi biti blizu ljudem«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 19. 08. 2016 / 08:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Papež želi biti blizu ljudem«

Nadškof Paglia: Frančišek ne mara ne slepe pastorale ne pisarniške teologije.

Nadškof v rimski kuriji, Vincenzo Paglia, v reformi kurije, ki jo v svojem pontifikatu izvaja papež Frančišek, vidi potrditev, kako pomembna je pastorala v očeh svetega očeta. »Papež ne mara ne slepe pastorale ne pisarniške teologije«, je nadškof Paglia dejal v pogovoru za Radio Vatikan. Frančišek si želi, da bi se »vsa Cerkev v vseh svojih sestavnih delih približala sodobni družbi«, da bi jo ozdravila s pomočjo Božjega usmiljenja in milosti. To kažejo tudi zadnja papeževa imenovanja za novo vatikansko ministrstvo za laike, družino in življenje. Novi dikasterij bo vodil ameriški škof Kevin Farrel, ki položaj prevzema 1. septembra.



Na ministrstvu bo delal tudi 72-letni Paglia, ki je doslej vodil Papeški svet za družino. Frančišek ga je imenoval za novega predsednika Papeške akademije za življenje. Obenem bo prevzel položaj velikega kanclerja Papeškega inštituta Janeza Pavla II. za vprašanja o zakonski zvezi in družini. Ob tej priložnosti je sveti oče na nadškofa Paglio naslovil kirograf oz. lastnoročno napisan dokument.

Kot piše, se mu je zdelo primerno, da ob prenovi rimske kurije tudi ustanove, ki Svetemu sedežu služijo preko raziskovanja in izobraževanja na področju tematik, povezanih z zakonom, družino in življenjem, nadaljujejo s prenovo ter razvojem, da bi mogle svoje delovanje vedno jasneje vključevati v obzorje usmiljenja.

Glede na dobro pripravljenost, bogate izkušnje, duhovne in pastoralne sadove na mestu predsednika Papeškega sveta za družino se je sveti oče odločil, da prej omenjeni novi nalogi zaupa nadškofu Paglii.

V nadaljevanju dokumenta papež Frančišek spomni, kako se je od Drugega vatikanskega cerkvenega zbora do danes nauk Cerkve glede teh tematik zelo razvil in poglobil. Tudi nedavna sinoda o družini, skupaj z apostolsko spodbudo Radost ljubezni, je še bolj razširila in poglobila tovrstne vsebine. Sveti oče želi, da si ustanovi, ki ju bo po novem vodil nadškof Paglia, na prenovljen način prizadevata za poglobitev in širjenje cerkvenega nauka ter se soočata z izzivi sodobne kulture. Področje razmišljanja naj bodo meje; tudi v teološkem študiju naj nikoli ne manjkata pastoralni vidik in pozornost na rane človeštva.

Sveti oče nadškofu Pagli zato naroča, naj kot veliki kancler Papeškega inštituta Janeza Pavla II. za vprašanja o zakonski zvezi in družini spodbuja ustrezen razvoj razmišljanja, raziskovanja in poučevanja Inštituta, da bi ta postal prednostno okolje za pomoč družinam, da bi mogle živeti svojo poklicanost in poslanstvo v današnji Cerkvi in svetu.

Kot predsednik Papeške akademije za življenje pa naj se ukvarja z novimi izzivi, ki zadevajo vrednost življenja. Papež Frančišek pri tem navede različne vidike, ki so povezani s skrbjo dostojanstva človeške osebe v različnih življenjskih obdobjih, vzajemno spoštovanje med spoloma in generacijami, varovanje dostojanstva vsakega človeškega bitja; spodbujanje kakovosti človeškega življenja, ki združuje materialno in duhovno vrednost, s pogledom na pristno »človeško ekologijo«, ki bo pomagala znova najti prvotno ravnovesje Stvarstva med človeško osebo in celotnim vesoljem.

V ta namen bo koristno pospeševati rodovitne odnose med Akademijo in Inštitutom Janeza Pavla II., da bi se tako dejavnosti obeh, v zvestobi njunim ciljem in metodologijam, nadaljevale v skladnosti in enosti namenov. Nadškof Paglia naj si zato prizadeva za prisrčen in dejaven dialog z drugimi znanstvenimi inštituti in akademskimi centri, tudi na ekumenskem in medverskem področju. Sveti oče doda, kako je naloga Cerkve, da se sklanja nad rane človeka, da bi jih razumela, oskrbela ter pozdravila. To je naloga Cerkve, ki zaupa v luč in moč vstalega Krisusa; Cerkve, ki more soočiti tudi področja napetosti in sporov kakor »poljska bolnišnica«, ki živi, oznanja in udejanja svoje poslanstvo zveličanja in ozdravljenja prav tam, kjer je življenje posameznikov najbolj ogroženo zaradi novih kultur konkurence in škartiranja.

Sveti oče nadškofa Paglio v dokumentu spodbuja, naj svojo nalogo opravlja v povezanosti z Dikasterijem za laike, družino in življenje, pa tudi z novim dikasterijem, ki bo skrbel za zdravstveno pastoralo – v spoštovanju pristojnosti ter v duhu medsebojnega sodelovanja, ki vodi dejavnosti organov, ki so v službi Svetega sedeža.

Ob koncu kirografa papež Frančišek nadškofu Pagli zaželi rodovitno delo, da bi mogla znanstveno kulturno raziskovanje in akademsko izobraževanje še naprej dajati njima lasten prispevek znotraj skladnega konteksta raznovrstnih dejavnosti dikasterijev rimske kurije.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Skrita moč prijaznosti
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh