Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež že na poti v Kongo in Južni Sudan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 01. 2023 / 09:35
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež že na poti v Kongo in Južni Sudan
Papež ob vkrcanju na letalo na rimskem letališču Fiumicino. FOTO: Vatican Media

Papež že na poti v Kongo in Južni Sudan

Papež Frančišek se je davi ob pol deveti uri odpravil na svoje 40. apostolsko potovanje, peto na afriško celino: tokrat ga pot vodi v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan na ekumensko romanje, na katerem se bo posvetil miru in spravi.

Papeževo letalo italijanske letalske družbe ITA-Airways je z mednarodnega letališča Fiumicino v Rimu vzletelo ob 8. uri in 29 minut, na krovu pa papeža spremlja več kot 70 časnikarjev. Prihod na mednarodno letališče Ndjili v prestolnici Demokratične republike Kongo Kinšasi je predviden ob 15. uri.

Pred Marijino ikono. FOTO: Vatican Media

Bližina migrantom, beguncem in padlim

Papež je že včeraj popoldne tradicionalno obiskal baziliko Svete Marije Velike in molil pred podobo Device Rešiteljice rimskega ljudstva ter ji v varstvo izročil svoje apostolsko potovanje v Afriko.

Srečanje z migranti in begunci v Domu sv. Marte. FOTO: Vatican Media

Davi se je pred odhodom na letališče v Domu sv. Marte srečal s skupino migrantov in beguncev iz Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana, ki jih skupaj z družinami sprejema in podpira begunski center Centro Astalli. Papeževe goste je spremljal vatikanski »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski.

Pred spomenikom padlim v Kinduju. FOTO: Vatican Media

Po prihodu na letališče se je papeževo vozilo za kratek čas ustavilo pri spomeniku padlim v Kinduju, 13 italijanskim letalcem, ki so bili 11. novembra 1961 ubiti v Kongu. Sveti oče je namenil molitev žrtvam tega krvavega pokola in vsem, ki so izgubili življenje, ko so sodelovali v humanitarnih in mirovnih misijah, nato pa se je odpravil proti letalu.

Pozdrav časnikarjem ob prihodu na letalo. FOTO: Vatican Media

Kinšasa v pričakovanju papeževega obiska

Na ulicah Kinšase so medtem že več dni izobešeni plakati in zastave z napisom »Bienvenue Pape François« (Dobrodošel, papež Frančišek), s katerimi tamkajšnji prebivalci proslavljajo Frančiškov prihod na kongovska tla. Ob prihodu v Kinšaso za svetega očeta pripravljajo slovesno dobrodošlico, Frančišek pa bo nato opravil vljudnostni obisk pri predsedniku Felixu Tshisekediju ter nagovoril člane državnih oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora.

Ob zaključku tokratnega potovanja bo sveti oče od začetka svojega pontifikata obiskal 60 držav.

Ob zaključku tokratnega potovanja, ki je peti obisk papeža Frančiška v Afriki, bo sveti oče od začetka svojega pontifikata obiskal 60 držav. Leta 2015 je obiskal Kenijo, Ugando in Srednjeafriško republiko, leta 2017 Egipt, marca 2019 je opravil apostolsko potovanje v Maroko, septembra 2019 pa še v Mozambik, na Madagaskar in Mavricij.

Stolnica Naše kongovske gospe v Kinšasi. FOTO: Vatican Media

Dolgo pričakovano potovanje

Papež je bil zaradi hudih bolečin v kolenu primoran preložiti obisk Konga in Južnega Sudana, ki je bil sprva načrtovan za julij 2022. Sveti oče je takrat v svojem imenu v obe državi poslal vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, in ob tem izrazil svoje razočaranje, ker potovanja ni mogel opraviti sam, ter veliko željo, da bi čim prej obiskal obe državi.

Aprila 2019 je papež v Vatikanu gostil duhovni odmik za politične voditelje in cerkvene oblasti Južnega Sudana.

Papež Frančišek si je že več let želel obiskati pretežno krščanski Južni Sudan, vendar so nestabilne razmere v državi skupaj s koronaepidemijo prekrižale njegove načrte. Aprila 2019 je papež v Vatikanu gostil duhovni odmik za politične voditelje in cerkvene oblasti Južnega Sudana. V Domu sv. Marte je takrat pokleknil pred južnosudanskimi voditelji, jim poljubil noge in jih prosil, naj si prizadevajo za mir kot dostojni očetje svojega naroda.

Ekumenska molitev v Južnem Sudanu za zdravje in obisk papeža Frančiška. FOTO: Vatican Media

Ekumensko romanje

Papež bo na tokratnem potovanju najprej obiskal Demokratično republiko Kongo, in sicer od 31. januarja do 3. februarja. Tja potuje po stopinjah papeža Janeza Pavla II., ki je to državo obiskal v letih 1980 in 1985.

Na afriški celini živi okoli 20 odstotkov vseh katoličanov na svetu, delež pa se na tem območju vztrajno povečuje.

Nato bo papež tri dni preživel v Južnem Sudanu na ekumenskem romanju za mir z canterburyjskim nadškofom in moderatorjem generalne skupščine Škotske cerkve, nato pa se bo vrnil v Vatikan.

Na afriški celini živi okoli 20 odstotkov vseh katoličanov na svetu, delež pa se na tem območju vztrajno povečuje.

Nalaganje
Nazaj na vrh