Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zahteva v vrednote usmerjeno šolsko vzgojo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 12. 2012 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zahteva v vrednote usmerjeno šolsko vzgojo

»Vprašanje o Bogu in globljem življenjskem smislu na šolah in univerzah ne sme izzveneti v prazno.«

Papež Benedikt XVI. je izrazil zahtevo po v vrednote usmerjeni vzgoji na šolah in univerzah. Vlade bi morale imeti dovolj poguma, da bi si prizadevale za 'utrditev moralne avtoritete', je sveti oče dejal pred številnimi novimi veleposlaniki, ki so se udeležili včerajšnjega sprejema v Vatikanu. Pouk pogosto ne daje odgovorov na skrbi o prihodnosti mlade generacije. Ta ne potrebuje toliko tehnične izobrazbe, pač pa predvsem 'izobrazbo za pokončnost srca in mišljenja'.

Vprašanje o Bogu in globljem življenjskem smislu na šolah in univerzah ne sme izzveneti v prazno, je Benedikt XVI. dejal v nagovoru diplomatom iz šestih neevropskih držav z razmeroma majhnimi katoliškimi manjšinami. Dolžnosti vzgoje za vrednote ne bi nikoli smeli preseči narodni in mednarodni politični interesi.

Posledica izginotja verske in etične razsežnosti je v tem, da mladi generaciji primanjkuje občutek odgovornosti pri rokovanju s tehničnimi dosežki sodobnega časa. Tudi pomankljiva opravilna sposobnost določenih javnih ustanov in služb je pogosto rezultat pomankljive vzgoje.

Papež je obenem vlade pozval k zaščiti družine. Sodobnost je zaznamovana z evolucijo življenjskih slogov in znanja, ki je v zgodovini človeštva povzročila doslej še nikoli prisotne razpoke na človeškem, kulturnem, družbenem in duhovnem področju. Grozi nam, da bodo socialna omrežja nadomestila 'naravne okvirje družbe in sporazumevanja' in da bodo postala edini informacijski vir. Družina in šola sta vse manj 'plodna tla', ki bi mladim generacijam ponujala orientacijo v življenju.

Papež je v Apostolski palači spregovoril veleposlanikom Gvineje, Nigra, Zambije, Šri Lanke, Tajske ter Sv. Vincenta in Grenadinov, ti pa so mu pred tem izročili poverilna pisma. Gre za veleposlanike, ki ne prebivajo v Rimu, ampak so diplomatsko predstavništvo pri Svetem sedežu prevzeli kot dodatno delovno obveznost.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh