Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež za soodločanje pomoči potrebnih v koronakrizi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 09. 2020 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2020 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež za soodločanje pomoči potrebnih v koronakrizi

Papež za soodločanje pomoči potrebnih v koronakrizi

Splošna avdienca: za izhod iz krize je temeljno načelo subsidiarnosti.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek se v obdobju koronakrize zavzema za pomoč državam v stiski in obenem spodbuja soodločanje pomoči potrebnih skupin. Trenutno je svet bolj pripravljen prisluhniti močnim kakor šibkim, toda ukrepi, usmerjeni zgolj od zgoraj navzdol, niso prava pot za izhod iz krize, je sveti oče pojasnil v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu. Vsakdo mora imeti možnost, da v procesu ozdravljanja družbe prevzame svojo odgovornost. Ali sodelujejo vsi, »ali pa stvari ne bodo delovale«. Potrebno je resnično spreobrnjenje, ne le »nekaj potez s čopičem«.

Frančišek je kritično ocenil pomanjkanje subsidiarnosti, saj obstaja premalo sodelovanja in prispevkov »od spodaj«. Brez družbene udeležbe in prispevka družin, združenj, kooperativ, malih podjetij, izražanja civilne družbe namreč ni prave solidarnosti. Potrditve in podpore morajo biti deležni vsi, tudi preprosti delavci in skupine z obrobja, invalidi in ubogi, saj vsi lahko po svojih močeh prispevajo k obnovi družbe, je poudaril papež.

Načelo subsidiarnosti: pomoč od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor

Izpostavil je tudi pomoč držav pri obnovi po končani koronakrizi, saj za sodelovanje pri skrbi in obnovitvi svojih narodov za to vsakdo potrebuje ustrezne vire. Frančišek je pri tem opozoril na načelo subsidiarnosti, ki ga je po veliki gospodarski krizi leta 1929 spodbujal papež Pij XI. (1922-1939). To načelo ima dvojni dinamizem: predvideva pomoč od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Zaprtje ustanov in podjetij med epidemijo koronavirusa je ljudem prineslo veliko težav, zato je naloga držav, »da zagotovijo potrebne vire za prihodnost«. Mnoge osebe, družine in gospodarske dejavnosti so se znašle v veliki stiski in javne ustanove jim poskušajo pomagati s primerno socialno, gospodarsko in zdravstveno podporo, saj je to njihov namen.

Pri delitvi finančnih sredstev pa se danes »bolj prisluhne velikim mednarodnim koncernom kot družbenim gibanjem«, je še pojasnil papež. S tem ljudem ni omogočeno, da bi postali »protagonisti lastne osvoboditve«. Soudeležba na vmesni in spodnji ravni pa pripomore k temu, da se izognemo negativnim vidikom glbalizacije in državnih ukrepov.

Poljub rok kljub koroni

Današnja splošna avdienca je bila znova na Dvorišču sv. Damaza pri apostolski palači. Kljub epidemiji je papež ob koncu avdience poljubil roko petim novomašnikom, ki so mu jih osebno predstavili. 83-letni papež sicer zaradi svoje starosti in težav s pljuči sodi v skupino ljudi z visokim tveganjem ob okužbi z novim virusom.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh