Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež voščil vernikom na praznik Marije iz Čenstohove

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 08. 2017 / 18:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež voščil vernikom na praznik Marije iz Čenstohove

»Nihče med nami ni sirota, vsak ima Mater.«

V Marijinem svetišču na Jasni Gori na Poljskem so minulo soboto obhajali slovesni praznik ob bogoslužnem spominu Marije iz Čenstohove. Letos mineva tristo let od kronanja čudodelne Marijine podobe, znane kot Črna Marija, ki je bila okronana 8. septembra 1717. Papež Frančišek je vsem vernikom, ki so v soboto priromali k Mariji iz Čenstohove, namenil video sporočilo in izpostavil, da nismo sirote, saj imamo vedno ob sebi Mater.



Sveti oče Čenstohovo imenuje »duhovna prestolnica Poljske«. »Če je Čenstohova v srcu Poljske, pomeni da ima Poljska materinsko srce; pomeni, da vsak življenjski utrip udari skupaj z utripom Božje Matere. Njej navadno zaupate vse: preteklost, sedanjost, prihodnost, veselje in bridkosti vašega osebnega življenja in življenja vaše ljubljene dežele. In to je zelo lepo«, je dejal sveti oče.

Papež se z veseljem spominja, da se je tudi sam zaupal Mariji iz Čenstohove. Ko je lansko leto obiskal Jasno Goro, se je »postavil pod Marijin pogled, ko je svoje oči uprl v Marijine« in njenemu srcu izročil tisto, kar je bilo v njegovem in njihovem srcu. »Ohranjam živ in hvaležen spomin na tiste trenutke, na veselje, da sem tudi jaz prišel kot romar praznovat, pod Marijinim pogledom, 1.050 let krsta Poljske«.

Sveti oče v video sporočilu spregovori o še eni pomembni obletnici, ki te dni na Jasno Goro vabi mnoge vernike. Pred 300 leti je tedanji papež odobril, da Marija z Jasne Gore dobi papeško krono. »Velika čast je za Mater imeti Kraljico, Kraljico angelov in svetnikov, ki veličastno kraljuje v nebesih. Še večje veselje pa je vedeti, da imam za Kraljico Mater, ljubiti kot Mater njo, ki jo kličete Gospa. Sveta podoba nam namreč kaže, da Marija ni oddaljena Kraljica, ki sedi na prestolu, ampak je Mati, ki objema Sina in z njim vse svoje otroke. Je resnična Mati, s svojim zaznamovanim obrazom, je Mati, ki trpi, ker si zares jemlje k srcu težave našega življenja. Je Mati, ki je blizu, ki nas nikoli ne izgubi izpred oči, nežna Mati, ki nas drži za roko na poti vsakega dne.«

Papež Frančišek je romarjem zaželel, da bi bil slovesni jubilej ugoden čas, ko bi »začutili, da nobeden od nas ni sirota« V tem svetu osirotelosti ima vsak blizu sebe Mater, nepremagljivo Kraljico nežnosti, ki nas pozna in nas spremlja kot vsaka mati: krotko in obenem pogumno, nikoli vsiljivo in vedno vztrajajoče v dobrem, potrpežljivo pred zlom in dejavno v pospeševanju sloge.

Papež ob koncu video sporočila vsem vernikom podeli apostolski blagoslov in jih prosi, naj molijo tudi zanj.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh