Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v lunaparku [FOTO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 08. 2024 / 09:45
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v lunaparku [FOTO]
Papež se je v lunapark pripeljal v svojem malem Fiatu. FOTO: Vatican Media

Papež v lunaparku [FOTO]

Papež Frančišek je minulo sredo obiskal lunapark v Ostiji, kjer se je srečal s skupnostjo cirkuških umetnikov in s. Geneviève Jeanningros, ki s sosestro Anno Amelio že več kot 50 let med njimi udejanja svoje pastoralno poslanstvo.

Sveti oče se je svojim gostiteljem zahvalil za njihovo delo, jim izrazil svojo podporo ter si ogledal nastop žonglerjev in akrobatov, je poročal spletni portal Vatican News.

Papež je med sredinim obiskom v Ostiji blagoslovil kip »Marije, zavetnice potujočih umetnikov in cirkusantov«. FOTO: Vatican Media

Blagoslov Marijinega kipa

Kot spominjajo vatikanski mediji, se je papež z njimi v tem zabaviščnem parku srečal že drugič: prvič se je tja odpravil leta 2015, ko je bil na pastoralnem obisku v župniji Ostija. Kot so povedali nekateri cirkusanti, je obdobje po koronaepidemiji zanje zelo težko, pogosto so postavljeni na »stranski tir«. Sveti oče se jim zahvalil predvsem za to, da razvedrijo in nasmejejo ljudi, saj je to v času vojn, kriz in družbenih težav izredno pomembno. Med sredinim obiskom je blagoslovil kip »Marije, zavetnice potujočih umetnikov in cirkusantov«.

Papež in s. Geneviève (na levi) sta stara znanca. FOTO: Vatican Media

S. Geneviève in pastorala v prikolici

Papež se je v lunapark pripeljal v svojem malem Fiatu, okoli 15. ure, ko je termometer kazal 35 stopinj. Ob prihodu med gugalnicami in avtomobilčki sta ga sprejela župnik bližnje župnije Kraljice Miru Giovanni Vincenzo Patané in 81-letna Jezusova mala sestra Geneviève, ki že 56 let živi v prikolici in s sosestro skrbi za tamkajšnjo pastoralo po zgledu Karla de Foucaulda: na kraju, kamor gre Cerkev težko. Ob papeževem vstopu v dvorano, ki je sicer namenjena rojstnodnevnim zabavam, je odmeval bučen aplavz, papeževi pomočniki pa so navzočim razdelili bombone in rožne vence.

Papež in s. Geneviève sta stara znanca, saj se srečata vsako sredo, ko redovnica že več let na splošno avdienco vodi skupine potujočih umetnikov, cirkusantov in istospolno usmerjenih oseb.

Papež in s. Geneviève sta stara znanca, saj se srečata vsako sredo, ko redovnica že več let na splošno avdienco vodi skupine potujočih umetnikov, cirkusantov in istospolno usmerjenih oseb.

Devetletni Oscar je papežu podaril glasbeno skrinjico v obliki vrtiljaka. FOTO: Vatican Media

Pozdravi in darila, srečanja z akrobati, klovni, žonglerji …

Frančišek je vzel v roke mikrofon in spregovoril nekaj besed. Vsem se je zahvalil za to, kar počnejo, da bi nasmejali ljudi. Pozdravil je nekatere otroke, s katerimi se je že srečal leta 2018, ko je v Ostiji obhajal sveto mašo na praznik svetega Rešnjega telesa in krvi. Ko so se mnogi zahvalili s. Geneviève za njeno bližino, se je papež pošalil, ali tudi ona dela v cirkusu, in vprašal, ali se ukvarja z levi.

Devetletni Oscar je svetemu očetu podaril pet evrov, »da si bo papež lahko kupil sladoled«.

Nato je objel devetletnega Oscarja, ki mu je prinesel vrečko z glasbeno skrinjico v obliki vrtiljaka, ter pisemce in modro kuverto: kot je pojasnil deček, je bilo v njej pet evrov, »da si bo papež lahko kupil sladoled«. Sveti oče se je iz srca nasmejal, nato pa pozornost namenil še drugim.

Večkrat se je zresnil: ko se mu je recimo približala mamica s hčerko, ki so ji pred kratkim odkrili hudo bolezen, ali ko je skodrani deček zajokal in mu je nekaj zašepetal v uho. Zahvalil se je vodji molitvene skupine mamic, ki so mu zagotovile, da zanj vsak dan molijo rožni venec. Z zanimanjem si je ogledal kratek nastop akrobatov, klovnov in žonglerjev, ki so ga pripravili za to priložnost.

Papež se je zahvalil vodji molitvene skupine mamic, ki so mu zagotovile, da zanj vsak dan molijo rožni venec. FOTO: Vatican Media

»Hvala za vašo ponižnost«

Mnogi so se svetemu očetu zahvalili za čudovito presenečenje, ki jim ga je podaril s svojim obiskom te »velike družine«, kot so se sami izrazili. On pa se je vsem, posebej otrokom, zahvalil za lep sprejem. Dejal je, kako lepo videti je takšno veselje, in jih spodbudil, naj nadaljujejo po isti poti.

Župnik don Giovanni je lunapark opisal kot »majhen kotiček raja«.

Sledilo je fotografiranje s posamezniki in skupinami, rokovanje, izkazana bližina 91-letni gospe Marii ter video sporočilo za »babico Lauro«, ki ga je posnel vnuk Massimo. Nato pa je papež podpisal molitev k Mariji, zavetnici potujočih umetnikov in cirkusantov, ki jo je natisnil župnik don Giovanni. Ta je lunapark opisal kot »majhen kotiček raja«. Dejal je, da je v župniji včasih stresno, »ko pa človek pride sem, zadiha veselje, zadiha zrak skupnosti, 'male župnije', kjer se vsi poznajo«.

Tok dogajanja je prekinil fant, ki je vzel mikrofon in ob pogledu na papeža vzkliknil: »Na dan, ko Vas voditelji držav kličejo za nasvete, ste Vi, namesto da bi se pogovarjali z njimi, med nami, da bi nam podarili svojo navzočnost. Hvala Vam za vašo ponižnost.«

Papež si je z zanimanjem ogledal nastop žonglerja. FOTO: Vatican Media

Vsi imajo radi papeža

»Hvala vam, hvala, ker ste pripomogli k veselju,« je na to odgovoril sveti oče, pozdravil s. Geneviève in se poslovil od navdušene množice.

Francoska redovnica je za vatikanske medije povedala, da ves čas čutijo papeževo bližino, ter poudarila: »Že drugič nas je obiskal. Enkrat se je že srečal z nami, zdaj pa se je vrnil še za vse naše prijatelje. Vsi smo neizmerno veseli in vsi imajo radi papeža Frančiška. Resnično vsi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh