Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Indoneziji: skupna izjava z muslimani in slovesno bogoslužje [FOTO, VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 09. 2024 / 09:25
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2024 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Indoneziji: skupna izjava z muslimani in slovesno bogoslužje [FOTO, VIDEO]
Papež Frančišek in veliki imam Nasaruddin Umar sta podpisala skupno izjavo o spodbujanju sožitja med religijami v korist vsega človeštva. FOTO: Vatican Media

Papež v Indoneziji: skupna izjava z muslimani in slovesno bogoslužje [FOTO, VIDEO]

Papež Frančišek je današnji dan apostolskega obiska v Indoneziji začel z medverskim srečanjem v mošeji Istiqlal v Džakarti, kjer sta s tamkajšnjim velikim imamom Nasaruddinom Umarjem podpisala skupno izjavo o spodbujanju sožitja med religijami v korist vsega človeštva.

Zatem se je papež na sedežu Indonezijske škofovske konference srečal z dobrotniki in oskrbovanci različnih človekoljubnih organizacij, opoldne pa je obhajal slovesno sveto mašo na stadionu Gelora Bung Karno.

Srečanje z oskrbovanci človekoljubnih organizacij. FOTO: Vatican Media

Na medverskem srečanju je papež pohvalil prizadevanja Indonezije za skladno sobivanje različnih religij. Podzemni »predor prijateljstva«, ki povezuje mošejo Istiqlal, največje islamsko svetišče v Aziji, in katoliško stolnico Marijinega vnebovzetja v Džakarti, je »pomembno znamenje« tega sožitja, je po navedbah vatikanskih medijev dejal sveti oče.


»Predor prijateljstva« omogoča srečanja in dialog ter rast solidarnosti in bratstva. Papež se je dotaknil tudi dejstva, ki ga je pred tem omenil njegov gostitelj in veliki imam Nasaruddin Umar, da je mošejo, ki je bila ustanovljena leta 1961, zasnoval indonezijski kristjan, arhitekt Friedrich Silaban (1912-1984). Iz tega je jasno razvidno, da so bogoslužni prostori v Indoneziji prostori za dialog, medsebojno spoštovanje in skladno sožitje med religijami.

Papež je Indonezijce spodbudil, naj nadaljujejo po tej poti: medtem ko vsak udejanja svojo vero, bi morali vsi skupaj potovati v iskanju Boga in prispevati k izgradnji odprte družbe, ki temelji na spoštovanju in ljubezni. Vsaka družba bi morala biti sposobna »izločiti togost, fundamentalizem in skrajništvo, ki so vedno nevarni in nikoli upravičeni«, je poudaril Frančišek.

Papež Frančišek in veliki imam Nasaruddin Umar prihajate na srečanje. FOTO: Vatican Media

Skupna izjava velikega imama in papeža

Na začetku srečanja sta papež in veliki imam podpisala »Skupno izjavo Istiqlal 2024«, v kateri pozivata k ukrepanju proti nasilju in uničevanju okolja. Po papeževih besedah vojne in najrazličnejše spore žal spodbuja tudi instrumentalizacija religije, okoljska kriza pa je v zadnjih letih postala ovira za rast in sobivanje narodov. Kljub temu nihče ne bi smel podleči skušnjavi fundamentalizma in nasilja, pač pa bi morali biti po papeževih besedah »vsi navdušeni nad sanjami o svobodni, bratski in miroljubni družbi in človeštvu«.


V omenjeni izjavi verski voditelji pozivajo k odločnemu ukrepanju proti nasilju in uničevanju okolja. Izjavo podpirajo tudi predstavniki hinduijske, budistične in konfucijanske vere.

Da bi premagali nasilje in brezbrižnost, je treba spodbujati vrednote posameznih verskih izročil, je zapisano v izjavi. Predstavniki različnih religij obenem pozivajo h kulturi spoštovanja, dostojanstva, sočutja, sprave in solidarnosti, da bi premagali razčlovečenje in razkrajanje okolja. Pri vsem tem bi morali sodelovati predvsem verski voditelji, da bi prepoznali vzroke kriz in sprejeli ustrezne protiukrepe, »vsi ljudje dobre volje« pa so pozvani, naj si odločno prizadevajo za zaščito narave in njenih virov: »Podedovali smo jih namreč od preteklih rodov in upamo, da jih bomo prenesli na naše otroke in vnuke.«

Papež med nagovorom pri današnji sveti maši. FOTO: Vatican Media

Papež pri sveti maši: vedno si drznite sanjati o bratstvu!

V nagovoru med slovesnim bogoslužjem, zadnjim javnim dogodkom apostolskega obiska v Indoneziji, je papež vernike spomnil, da morajo poslušati in živeti besedo, ki jo je oznanil Jezus: »Poslušati Besedo in živeti Besedo sta dve temeljni drži, ki nam omogočata, da postanemo Jezusovi učenci.« Ob premišljevanju evangeljskega odlomka na god sv. Matere Terezije je opozoril, da »človeško srce vedno išče resnico, ki lahko nahrani njegovo željo po sreči«.

Božja beseda je edini pravi kompas za našo pot, saj nas le ta lahko sredi tolikšne ranjenosti in zmede pripelje nazaj do pravega smisla življenja.

Resnice pa ni mogoče najti v zgolj človeških besedah, je po navedbah vatikanskih medijev pojasnil Frančišek, temveč le v Božji besedi, »edinem pravem kompasu za našo pot, saj nas le ta lahko sredi tolikšne ranjenosti in zmede pripelje nazaj do pravega smisla življenja«.

Stadion Gelora Bung Karno v indonezijski prestolnici je bil napolnjen do zadnjega kotička. FOTO: Vatican Media

Naj vas Beseda izzove

Papež je zbrano občestvo spomnil, da je naša prva naloga kot učencev poslušati Božjo besedo, kakor je storil Peter, ko je Jezus začel pridigati z njegovega ribiškega čolna: »Naše življenje v veri se začne, ko ponižno sprejmemo Jezusa v čoln svojega življenja, mu naredimo prostor, prisluhnemo Njegovi besedi in se pustimo vprašati, izzvati in spremeniti.« Obenem pa smo poklicani, tako sveti oče, da Jezusove besede ne le poslušamo, ampak jo tudi živimo. Poklicani smo, da zaupamo Jezusu in »pogumno vržemo mreže evangelija v morje sveta«.

Papež je ob tem spomnil na besede današnje svetnice, Matere Terezije, ki je govorila: »Ko nimamo ničesar dati, dajmo ta nič. In tudi če ne boste ničesar poželi, se nikoli ne naveličajte sejati.«

Prinašanje darov. FOTO: Vatican Media

Na koncu nagovora je pozval: »Vedno si upajte sanjati o bratstvu!« in udeležence slovesnega bogoslužja spodbudil, naj »sejejo semena ljubezni, samozavestno stopajo po poti dialoga, še naprej izkazujejo svojo dobroto in prijaznost s svojim značilnim nasmehom ter gradijo enotnost in mir«.

Dragi bratje in sestre, naj vas Bog blagoslovi, da boste rasli in vztrajali v miru in bratski ljubezni!

Ob koncu svete maše se je papež Frančišek Cerkvi v Indoneziji zahvalil za tamkajšnjo vero in bratstvo: »Naj vas Bog blagoslovi, da boste rasli in vztrajali v miru in bratski ljubezni!« Katoličani v tej azijski državi predstavljajo približno tri odstotke prebivalstva, ki šteje okoli osem milijonov. Papež se je nato zahvalil indonezijskim škofom in duhovnikom, vsem posvečenim in prostovoljcem, predstavnikom drugih religij in vsem politikom  ter »z veliko naklonjenostjo ostarelim, bolnim in trpečim, ki so molili za nas«: »Dragi bratje in sestre, naj vas Bog blagoslovi, da boste rasli in vztrajali v miru in bratski ljubezni!«

Nalaganje
Nazaj na vrh