Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež svari pred »nevarnimi zavezništvi« med državami

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 11. 07. 2017 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež svari pred »nevarnimi zavezništvi« med državami

V Hamburgu spopadi med protestniki in policijo.

V sobotni izdaji italijanskega častnika La Repubblica je bil objavljen pogovor s papežem Frančiškom. Z njim se je pogovarjal Eugenio Scalfari, osrednja tema njunega pogovora pa se je nanašala na vprašanje enega Boga, edinega Stvarnika našega planeta in vsega vesolja. To je tudi osnovna poteza Frančiškovega pontifikata, ki prinaša neskončno vrsto načel, kot so bratstvo med vsemi verstvi in še posebej med kristjani, ljubezen do revnih, šibkih, izključenih, bolnih ter mir in pravičnost.



Po Scalfarijevih besedah je bil papež Frančišek zelo zaskrbljen zaradi vrha G20, ki je minuli konec tedna zasedal v Hamburgu. »Bojim se«, je dejal papež, »da prihaja do precej nevarnih zavezništev med silami, ki imajo napačen pogled na svet: Amerika in Rusija, Kitajska in Južna Koreja, Putin in Asad v vojni v Siriji.«

Nevarnost se nanaša predvsem na migracijo. Osnovni problem v današnjem svetu je problem revnih, slabotnih in izključenih, med katere sodijo tudi migranti. Po drugi strani imamo države, kjer večina revnih ne izvira iz migracijskih tokov, ampak iz družbenih nesreč. Nekatere države nimajo veliko revežev, bojijo pa se prihoda migrantov. Kot meni papež, revne narode pritegujejo celine in države s starodavnim bogastvom, predvsem Evropa. Kolonializem se je začel z Evropo, imel pa je pozitivne in negativne plati. Evropa je postala najbogatejša celina na svetu. Frančišek se strinja s Scalfarijevim prepričanjem, da bo Evropa morala prevzeti federalno strukturo. »Države se bodo premaknile, če se bodo zavedle resnice: ali Evropa postane federalna skupnost ali pa na svetu ne bo več nič veljala«, je prepričan papež Frančišek.

Kot je poročalo angleško uredništvo Radia Vatikan, pa je v Hamburgu tik pred vrhom G20 minuli konec tedna prišlo do številnih protestov. V spopadih med protestniki in policijo je bilo ranjenih najmanj 76 policistov in nekaj protestnikov. Nasilje je izbruhnilo v bližini prizorišča zasedanja. Organizatorji protesta tega niso predvideli in so hitro razglasili zaključek protestnega pohoda, vendar je bil predel Hamburga, kjer je do nemirov prišlo, že malce podoben vojnemu področju.

Policisti so nasilne protestnike poskušali razgnati z vodnimi topovi in solzivci, zamaskirani protestniki pa so se nad policisti znašali s steklenicami, kamenjem in drugimi predmeti ter na ulicah Hamburga celo netili ogenj. Med protestniki je bilo veliko skrajnih levičarjev, ki vrh G20 ocenjujejo kot kapitalistično srečanje, ki ne bo kaj dosti pripomoglo k izboljšanju razmer v svetu.

Vir: Radio Vatikan / Vatican Radio
Foto: VR / AP

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh