Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel odstop drugega irskega škofa

Objava: 22. 04. 2010 / 12:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel odstop drugega irskega škofa

Zaradi prikrivanja spolnih zlorab je odstopil tudi škof James Moriarty iz škofije Kildare in Leighlin

Papež Benedikt XVI. je sprejel odstop Jamesa Moriartyja iz irske škofije Kildare in Leighlin, enega izmed treh škofov, ki so svoj odstop ponudili po objavi poročila, ki je cerkveno vodstvo omenjene škofije obtožilo prikrivanje spolnih zlorab s strani njihovih duhovnikov.

Papež še ni sprejel nobenih odločitev glede ponujenih odstopov škofov Eamonna Walsha in Raymonda Fielda, ki ostajata dublinska pomožna škofa. Irski viri trdijo, da bo sveti oče vendarle sprejel tudi njun odstop.

Škof Moriarty, ki je bil pred imenovanjem za kildarskega škofa prav tako pomožni škof v dublinski nadškofiji, se je sprva upiral in ni želel ponuditi svojega odstopa, kasneje pa je prevzel odgovornost za prikrivanje spolnih zlorab v dublinski nadškofiji in dejal, da bi se bil moral spopasti s sistemom in spremeniti način razmišljanja znotraj nadškofije. Drugi nekdanji dublinski pomožni škof, Martin Drennan, ki sedaj vodi galwaysko škofijo, vztraja pri tem, da ne bo ponudil svojega odstopa, saj trdi, da ni sodeloval pri prikrivanju zlorab.

Marca je papež sprejel odstop škofa Johna Mageeja, ki je do pred letom dni vodil škofijo Cloyne, vendar so ga odstavili po obtožbah, da ni kazensko preganjal duhovnika, ki je zlorabljal otroke. Škof Magee je dolgo let služil v Vatikanu, kot osebni tajnik treh papežev.

Irski primas, kardinal Sean Brady iz škofije Armagh, je prav tako izjavil, da razmišlja o odstopu, in sicer zaradi protestov zaradi njegove vpletenosti v primer razvpitega duhovnika pedofila, ki je otroke zlorabljal v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kardinalova odločitev je odvisna tudi od njegovega zdravstvenega stanja; pred kratkim so ga sprejeli v bolnišnico, saj ga je med obredom birmovanja nenadoma napadla slabost.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh