Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež slovesno odprl sinodo o mladih

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 03. 10. 2018 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2018 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež slovesno odprl sinodo o mladih

Papež slovesno odprl sinodo o mladih

Z bogoslužjem na Trgu sv. Petra se je začelo 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode.

S slovesnim bogoslužjem na Trgu sv. Petra se je danes začelo 15. redno generalno zasedanje škofovske sinode, ki se bo zaključilo 28. oktobra. Tema razprav bo »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«. Papež Frančišek je sinodalne očete pozval, naj vstanejo in naravnost pogledajo obraz mladih ter si ogledajo položaje, v katerih so.

Kot predstavnik Cerkve v Sloveniji se škofovske sinode udeležuje mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Preberite si pogovor z njim.

Papež je mašni nagovor začel z besedami iz 14. poglavja evangelija po Janezu, v katerem Jezus na preprost način zagotavlja svojim učencem, da bo spremljal vse misijonarsko delo, ki jim bo zaupano.



Sanjati in upati
Sveti oče je pozval, naj na začetku sinode, za vso Cerkev tako milostnega trenutka, prosimo za pomoč Paraklita, da se bodo njeni udeleženci znali spominjati Gospodovih besed, ki gorijo v njihovih srcih, in jih oživeti. Svetega Duha je prosil, naj podeli milost sinodalnim očetom, ki so složni z darom sanj in upanja, da bodo tako lahko mazilili mlade z darom preroštva in vizije; milost, da bodo delujoč spomin, živ in učinkovit, ki se iz generacije v generacijo ne pusti zadušiti in potlačiti s strani prerokov katastrof in nesreč, niti s strani naših omejitev, napak in grehov, ampak je »zmožen najti prostore za razvnemanje srca in razločevanje poti Duha«.

Kot je pojasnil papež, so s to držo ubogljivega poslušanja glasu Svetega Duha prišli z vseh koncev sveta, ob tem pa omenil, da sta tokrat navzoča tudi dva škofa iz celinske Kitajske. Izrekel jima je dobrodošlico in dejal, da je z njuno navzočnostjo občestvo znotraj škofovstva s Petrovim naslednikom sedaj še bolj vidno.

Nikoli jih pustiti samih
Po Frančiškovih besedah maziljeni v upanju začenjajo novo cerkveno srečanje, ki bo povečalo obzorja in razširilo srca ter spremenilo tiste strukture, ki nas danes hromijo, ločujejo in oddaljujejo od mladih, ki s tem ostajajo izpostavljeni nadlogam in brez verske skupnosti, ki bi jih podpirala, brez obzorja smisla in življenja.
Mlade je nagovoril z besedami, kako sadovi mnogih odločitev, sprejetih v preteklosti, sinodalne očete kličejo, naj si skupaj z njimi z večjo zavzetostjo naložijo sedanjost in se borijo proti vsemu, kar na vsak način preprečuje njihovemu življenju, da bi se razvijalo z dostojanstvom. Mladi nikoli ne smejo ostati sami »v rokah trgovcev smrti, ki pritiskajo na njihovo življenje in zatemnjujejo njihov pogled«.

Razširimo pogled
Možnost skupnih sanj, ki jo Gospod danes poklanja kot Cerkvi, terja, da sinodalni očetje in mladi med seboj razvijejo zelo jasno držo, kakor pravi sv. Pavel: »Naj nobeden ne gleda samo nase, temveč tudi na druge« (Fil 2,4). V tem duhu bodo poskušali prisluhniti drug drugemu, da bi skupaj razločevali, kar Gospod prosi svojo Cerkev. To od njih zahteva, da so pozorni in dobro pazijo, da ne bi prevladala logika samoohranitve, da pomembna vprašanja ne bi ostala drugotnega pomena in obratno. Ljubezen do evangelija in do ljudstva, ki je bilo zaupano sinodalnim očetom, od njih zahteva, da razširijo pogled in ne izgubijo izpred oči poslanstva, h kateremu jih kliče.

»Cerkev vas gleda z zaupanjem in ljubeznijo«
Papež je sinodalnim očetom še dejal, da so bili mnogi med njimi mladi ali pa so delali prve korake v posvečeno življenje ob koncu drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Takrat je bilo mladim namenjeno zadnje sporočilo koncilskih očetov: »Prav bo, da to, kar smo slišali kot mladi, znova slišimo s srcem in se pri tem spomnimo besed pesnika Hölderina: Človek izpolni, kar je kot otrok obljubil

Papež Frančišek je nagovor sklenil z besedami: »Sinodalni očetje, Cerkev vas gleda z zaupanjem in ljubeznijo.« Pred tem je prebral še odlomek iz koncilske poslanice mladim: »Cerkev je štiri leta delala za pomladitev svojega obraza, da bi bolj ustrezala načrtu svojega Ustanovitelja, velikega Živega, večno mladega Kristusa. Ob koncu tega veličastnega 'življenjskega pregleda' se obrača na vas: za vas mlade, predvsem za vas je s svojim koncilom prižgala luč, ki razsvetljuje prihodnost, vašo prihodnost. Cerkev si želi, da bi družba, ki se jo vi pripravljate graditi, spoštovala dostojanstvo, svobodo in pravice oseb – in te osebe ste vi. Zaupa, da boste znali potrditi svojo vero v življenje in v to, kar daje življenju smisel: gotovost o obstoju pravičnega in dobrega Boga.

V imenu tega Boga in njegovega Sina Jezusa vas spodbujamo, da razširite svoja srca v skladu z razsežnostmi sveta, da slišite klic svojih bratov in da jim z gorečnostjo date na razpolago svoje mlade moči. Borite se proti vsaki sebičnosti. Zavračajte nagone nasilja in sovraštva, ki povzročajo vojne in bedo, ki jim sledi. Bodite velikodušni, čisti, spoštljivi, iskreni. In z navdušenjem gradite svet, ki bo boljši od sedanjega.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh