Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sklical konzistorij za 11. februar

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 02. 2013 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sklical konzistorij za 11. februar

Za svetnike bodo razglašeni otrantski mučenci in dve latinski Američanki.

Papež Benedikt XVI. je za 11. februar sklical konzistorij ob uradnem zaključku nekaterih postopkov za kanonizacijo. Ob tem se bo s svetom kardinalov, ki so navzoči v Rimu, posvetoval glede treh zadnjih postopkov, ki jih je zaključila vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov. Gre za blaženega mučenca Antonia Primalda in njegove spremljevalce, ki so jih leta 1480 umorili v južnoitalijanskem mestu Otranto na ukaz osmanskega oblastnika. Po padcu mesta niso bili pripravljeni sprejeti islamske vere.

Na čast oltarja vesoljne Cerkve bosta povzdignjeni tudi dve redovni ustanoviteljici. Kolumbijka Laura di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui (1874-1949) je ustanovila 'Kongregacijo misijonark preblažene Brezmadežne Device Marij in svete Katarine Sienske', Vatikan pa je z dekretom lanskega 20. decembra potrdil čudež na njeno priprošnjo.

Enako velja za Mehičanko Mario Guadalupe Garcia Zavalo (1878-1963), soustanoviteljico 'Kongregacije služabnic svete Margarete Marije in ubogih'. Termin za tri kanonizacije, ki naj bi jih v Rimu opravil papež, bodo še natančno določili.

Kanonizacija Antonia Primalda in njegovih spremljevalcev je plod obsežne zgodovinske študije. Leta 1480 so Turki osvojili Otranto, kot prvi kraj na italijanskem ozemlju. Leto dni kasneje, 1481, je mesto po dolgotrajnem obleganju krščanske vojske pod vodstvom Alfonza II. iz dinastije Trastamara – bil je sin in kasneje naslednik Ferdinanda I. – ponovno prešlo v krščanske roke.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh