Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je vernikom zahvalil za spoštovanje in razumevanje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 02. 2013 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se je vernikom zahvalil za spoštovanje in razumevanje

S spodbudnim nagovorom glede prihodnosti Cerkve se je Benedikt XVI. danes na svoji zadnji splošni avdienci svojega pontifikata poslovil od vernikov.

Papež Benedikt XVI. se je dan pred zaključkom svojega pontifikata na Trgu sv. Petra poslovil od vernikov. V navzočnosti okoli 250.000 romarjev se je sveti oče zahvalil za 'spoštovanje in razumevanje', ki ju je bil deležen po svoji odločitvi za odstop s položaja poglavarja katoliške Cerkve. Za ta korak se je odločil 'v polnem zavedanju njegove teže in novosti, pa tudi s težkim srcem', kot je dejal Benedikt XVI. v svojem nagovoru. Zatrdil je, da odstopa zgolj zaradi svoje starosti. Vsem kardinalom, škofom, sodelavcem v kuriji in vernikom se je zahvalil za njihovo podporo v času njegovega skoraj osemletnega pontifikata.

V preteklih mesecih je opazil, kako mu pešajo telesne moči, je pojasnil papež. Boga je v molitvi posebej prosil, naj mu pomaga sprejeti odločitev, ki bo v blagor Cerkve, je dejal Benedikt XVI. Obenem je poudaril, da njegov odstop ne pomeni umika v zasebno življenje. Jezusovega križa ni nikoli zapustil, pač pa bo odslej Križanemu stal ob strani na drugačen način. Napovedal je, da v svoji molitvi in meditaciji še naprej spremljal pot katoliške Cerkve. Ljubiti Cerkev namreč pomeni, 'imeti pogum za sprejemanje težkih in bolečih odločitev, ki imajo pred očmi zgolj blagor Cerkve, ne pa lastnega blagra'.

Benedikt XVI. je izrazil svojo gotovost, da bo katoliška Cerkev uspela premagati vse krize. »V sebi čutim veliko zaupanje, da je beseda resnice iz evangelija resnična moč Cerkve«, je dejal sveti oče. »Bog vodi Cerkev, vedno jo podpira, tudi in predvsem v najtežjih trenutkih.«

Papež je izkazal vidno ganjenost ob ljubečem sočutju vernikov v dneh po napovedi svojega odstopa. Številni ljudje s celega sveta so mu v preteklih tednih 'pošiljali ganljiva znamenja pozornosti, prijateljstva in molitve', kot je pojasnil v svojem nagovoru. Prejel je številna pisma ne le državnih poglavarjev, verskih voditeljev in drugih predstavnikov družbenega življenja, pač pa tudi mnogih preprostih vernikov. Ti so se nanj obrnili kot bratje in sestre ali pa kot sinovi in hčere. To dokazuje, da Cerkev 'ni organizacija ali združenje z verskimi in človekoljubnimi nameni', ampak 'skupnost bratov in sester v Kristusu, ki vse združuje'.

Benedikt XVI. se je zahvalil romarjem iz vseh držav. »Hvala, da ste danes prišli v tako velikem številu. Zelo sem vam hvaležen. Globoko sem ganjen, ko vidim, da je Cerkev živa«, je dejal papež. »Cerkev je v teh letih videla srečne dni, pa tudi manj srečne. Takrat sem se počutil kot sveti Peter v čolnu z ribiči. Izgledalo je, da Gospod spi, jaz pa sem kljub temu vedel, da je z nami na čolnu. Barka Cerkve ni moja last. Prav tako ni naša last, pripada Njemu. In Gospod ne bo dopustil, da potone«, je nadaljeval sveti oče.

Pred začetkom avdience se je papež v odprtem terenskem vozilu zapeljal med množico zbranih vernikov. Večkrat se je ustavil, v naročje vzel otroke in jih blagoslovil. Med gosti na današnji avdienci so bili med drugim tudi kardinali z vsega sveta, ki so že pripotovali v Rim, drugi verski predstavniki in številni politiki.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh