Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je srečal z očetom malega Alana Kurdija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 03. 2021 / 18:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2021 / 19:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež se je srečal z očetom malega Alana Kurdija

Papež se je srečal z očetom malega Alana Kurdija

Triletni deček je septembra 2015 na poti v Evropo z materjo in bratom utonil pred turško obalo.

Papež Frančišek v pogovoru z Abdulahom Kurdijem FOTO: Vatican Media

Ob koncu današnjega bogoslužja v Erbilu se je papež Frančišek po navedbah spletnega portala Vatican News srečal z Abdulahom Kurdijem, očetom triletnega Alana, ki je septembra 2015 na poti v Evropo skupaj z materjo in bratom utonil pred turško obalo. Pretresljiva fotografija njegovega nebogljenega telesca, z obrazom obrnjenega proti peščeni obali, je tedaj pretresla vest sveta in znova spomnila na usodo številnih ljudi, ki se v upanju na lepšo in mirnejšo prihodnost podajo na pogosto nevarno in negotovo pot.

Papež se je dlje časa zadržal v pogovoru z očetom malega Alana, ki je postal simbol tragičnega prečkanja Sredozemskega morja. Kot so pojasnili z vatikanskega tiskovnega urada, se je sveti oče z gospodom Kurdijem pogovarjal s pomočjo prevajalca: »Papež je prisluhnil očetovi bolečini ob izgubi družine ter mu zagotovil svojo in Božjo bližino v njegovem neizmernem trpljenju.«

Gospod Kurdi je izrazil svojo globoko hvaležnost svetemu očetu za njegove besede bližine ob tragediji njegove družine ter tragedijah vseh migrantov, ki iščejo razumevanje, mir in varnost, ko ob tveganju lastnih življenj zapuščajo svoje domovine. Oče malega Alana je papežu podaril uokvirjeno sliko s podobo svojega pokojnega sinka.


FOTO: Vatican Media

Alanova zgodba

Alan se je s svojo sirsko družino kurdskega izvora na malem gumijastem čolnu z okoli 20 drugimi migranti iz turškega mesta Bodrum odpravil na pot proti Evropi. Čoln, ki je bil namenjen transportu največ osmih oseb, se je po tedanjih pričevanjih v noči na 2. september 2015 prevrnil v bližini grškega otoka Kos, ki je od turške obale oddaljen le štiri kilometre. Begunci niso imeli imeli na voljo rešilnih jopičev in večina jih je utonila. Alan, njegov petletni brat Galib in njuna mati Rehana so bili skupaj pokopani naslednji dan. Tvegano plovbo je preživel le oče Abdulah.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh