Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je srečal z budističnimi menihi

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 11. 2017 / 11:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se je srečal z budističnimi menihi

Frančišek je sogovornike pozval k skupnim prizadevanjem za mir.

Papež Frančišek se je danes v Rangunu srečal z vrhovnim svetom budističnih menihov Sangha, ki so svetega očeta sprejeli v Centru Kaba Aya, simboličnem središču teravadskega budizma. Tukaj je tudi ena najpomembnejših pagod jugovzhodne Azije, imenovana »pagoda svetovnega miru«. Sangha je državni svet, ki ga sestavlja 47 budističnih menihov, imenovanih s strani ministrstva za verske zadeve. Kot poroča Radio Vatikan, je papeža Frančiška ob prihodu sprejel tudi minister Thura U Aung Ko. Zbrane je najprej nagovoril predsednik vrhovnega sveta Sangha Bhaddanta Kumarabhivamsa.



Sveti oče je srečanje s člani vrhovnega sveta označil kot »pomembno priložnost za okrepitev vezi prijateljstva in spoštovanja med budisti in katoličani«, pa tudi priložnost za »potrditev našega prizadevanja za mir, spoštovanje človeškega dostojanstva in pravičnost«. Ljudje po vsem svetu potrebujejo to skupno pričevanje s strani verskih voditeljev. Kajti če verski voditelji govorijo z enim samim glasom ter poudarjajo trajne vrednote pravičnosti, miru in temeljnega dostojanstva vsakega človeka, ponujajo besedo upanja, je zatrdil papež.

Človeštvo v vsakem obdobju doživlja krivice, spore in neenakosti med osebami in v našem času se zdijo te težave še posebej resne. Kljub velikemu tehnološkemu napredku se ljudje po svetu vedno bolj zavedajo svoje skupne človeškosti in skupne usode, rane zaradi sporov, revščine in zatiranja pa vztrajajo in povzročajo nove delitve. Pred temi izzivi se po papeževih besedah ne smemo nikoli predati, kajti »na podlagi naših duhovnih izročil vemo, da obstaja pot za hojo naprej, pot, ki vodi k ozdravljenju, vzajemnemu razumevanju in spoštovanju, pot, ki je osnovana na sočutju in ljubezni«.

Papež Frančišek je med srečanjem z menihi izrazil svoje spoštovanje do vseh, ki v Mjanmaru živijo v skladu z verskimi izročili budizma. Zaradi Budovega nauka in gorečega pričevanja mnogih menihov in menihinj so ljudje osvojili vrednote potrpežljivosti, strpnosti in spoštovanja do življenja ter tudi duhovnosti, ki je pozorna in zelo spoštljiva do naravnega okolja. Po Frančiškovih besedah so te vrednote temeljne za celostni razvoj družbe, od družine do mreže odnosov, ki nas povezujejo, ki izvirajo iz kulture, iz narodnostne pripadnosti ter pripadnosti skupnemu človeštvu. V pravi kulturi srečanja lahko ti odnosi okrepijo naše skupnosti in pomagajo v celotno družbo prinesti tako zelo potrebno luč. Ob tem je papež potegnil vzporednice med Budo in Frančiškom Asiškim, ki sta govorila o premagovanju sovraštva z ljubeznijo in si prizadevala za mir.

Sveti oče je izrazil željo, da bi ta modrost še naprej navdihovala vsak trud za pospeševanje potrpežljivosti in razumevanja ter za ozdravitev ran sporov, ki so skozi leta razdelili ljudi različnih kultur, narodnosti in verskih prepričanj. Ti napori ne pripadajo samo verskim voditeljem in niso izključno v pristojnosti države, ampak je zanje odgovorna celotna družba. Posebna odgovornost državnih in verskih voditeljev pa je, da prisluhnejo vsakemu glasu, ker bodo le na ta način jasno razumeli izzive in potrebe tega trenutka, k njim pristopili v duhu nepristranskosti in medsebojne solidarnosti.

Če bodo vsi ti napori obrodili trajne sadove, se bo od verskih voditeljev zahtevalo večje sodelovanje. Papež je izpostavil, da je pri tem »katoliška Cerkev odprt partner«. Spomnil je na dvodnevno srečanje o miru, ki ga je aprila letos organizirala konferenca katoliških škofov. Udeležili so se ga voditelji različnih verskih skupnosti ter tudi veleposlaniki in predstavniki nevladnih organizacij. Takšna srečanja so nujna za poglabljanje medsebojnega poznavanja in potrditve odnosov ter za skupno prihodnost. Pristna pravičnost in trajen mir sta dosegljiva šele takrat, ko sta zagotovljena za vse.

Vir: Radio Vatikan
Foto: VR / AFP

Preberite tudi:

https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-prispel-v-mjanmar
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/predcasno-srecanje-z-mjanmarskim-generalom
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-v-mjanmarju-nagovoril-verske-voditelje
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezev-poziv-k-%C2%BBspostovanju-vseh-narodnostnih-skupin%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBjezusovo-ljubece-usmiljenje-je-kot-duhovni-gps%C2%AB

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh