Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se bo srečal s katolikosom pravoslavne sirske malankarske cerkve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 09. 2013 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se bo srečal s katolikosom pravoslavne sirske malankarske cerkve

Svetega očeta bo obiskal Moran Baselios Marthoma Paulose II.

Papeža Frančiška bo obiskal Moran Baselios Marthoma Paulose II., katolikos pravoslavne sirske malankarske cerkve. Katolikos Paulose II. bo v Vatikanu bival med 4. in 6. septembrom, ko bo na pastoralnem obisku vernikov, ki se živijo v Evropi. S papežem Frančiškom se bo sestal jutri, poleg tega pa bo obiskal še grob apostola Petra ter se srečal s predstavniki Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, kot poročanje slovenskega uredništva Radia Vatikan povzemajo pri Radiu Ognjišče.

Pravoslavna malankarska cerkev, ki se je razvila v Indiji, je razdeljena v dve skupnosti: sirsko pravoslavno malankarsko Cerkev, ki je v polnem občestvu z antiohijskim sirskim pravoslavnim patriarhatom, in pravoslavno sirsko malankarsko Cerkev, ki jo vodi Paulose II. in je avtonomna cerkev. Slednja danes šteje okoli dva in pol milijona vernikov v tridesetih škofijah, v katerih deluje triintrideset škofov in več kot 1.700 duhovnikov.

Velikega pomena sta dosedanji srečanji med bl. Janezom Pavlom II. in katolikosom Mathewsom I. leta 1983 v Rimu in leta 1986 v Kottayamu v Indiji. Takrat je bila tudi ustanovljena mešana mednarodna komisija za dialog med katoliško Cerkvijo in pravoslavno sirsko malankarsko Cerkvijo. Pomemben rezultat tega dialoga je bila Skupna kristološka izjava, podpisana leta 1990. Od leta 1989 v indijski državi Kerala vsako leto pripravljajo srečanja, ki pospešujejo dialog med obema Cerkvama. Razprave so posvečene predvsem vprašanjem, povezanim s tremi temami: zgodovino Cerkve v Indiji, ekleziologijo in skupnim pričevanjem.

Vir: Radio Ognjišče

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh