Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prvič z voditelji G7

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 19. 06. 2024 / 09:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 13:59
Papež prvič z voditelji G7
Papež z voditelji držav. FOTO: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

Papež prvič z voditelji G7

Nagovoril jih je o grožnjah in obljubah umetne inteligence; na vrhu je tekla razprava tudi o splavu, a ta ni obstal v sklepni izjavi.

Papež Frančišek je 14. junija postal prvi papež, ki je nagovoril voditelje držav G7. Na zasedanje v Apulijo v Italiji ga je povabila italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni. Pred govorom in po njem se je na štiri oči srečal s svetovnimi voditelji.

V nagovoru se je posvetil grožnjam in obljubam umetne inteligence (UI). Njeno rojstvo po njegovih besedah pomeni »pravo kognitivno-industrijsko revolucijo«, ki bo privedla do »kompleksnih epohalnih preobrazb« – te imajo potencial tako za pozitivno kot za negativno. Kot dober primer je navedel demokratizacijo dostopa do znanja, eksponentni napredek znanstvenih raziskav in zmanjšanje zahtevnega in napornega dela. Opozoril pa je tudi na temne plati, kot je večja nepravičnost med naprednimi državami in državami v razvoju ali med dominantnimi in zatiranimi družbenimi razredi.

Papež je dejal, da je UI kot orodje zmožno sprejemati »algoritmične odločitve«, torej tehnične odločitve »med več možnostmi, ki temeljijo bodisi n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh