Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež proti splavu in evtanaziji »iz lažnega sočutja«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 11. 2014 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež proti splavu in evtanaziji »iz lažnega sočutja«

Frančišek je na srečanju z italijanskimi zdravniki poudaril svetost slehernega življenja.

Papež Frančišek je poudaril potrebo po zaščiti življenja ter svoje nasprotovanje splavu, evtanaziji in poskusom na ljudeh. Človeško življenje je »vedno sveto, dragoceno in nedotakljivo«, zato ga je potrebno »ljubiti, braniti in negovati«, kot je pojasnil ob srečanju s predstavniki Združenja italijanskih katoliških zdravnikov v Vatikanu.



V javnem mnenju danes pogosto najdemo »lažno sočutje«, ki splav označuje kot pomoč ženskam, evtanazijo kot dejanje v prid človekovemu dostojanstvu in »proizvajanje« otrok kot dosežek znanosti, do katerega smo upravičeni, je dejal papež. Ali pa laboratorijske poskuse upravičujemo z argumentom, da bodo s tem ozdravljena mnoga življenja. »Poskusi z življenjem in igranje z življenjem so grehi zoper Boga Stvarnika«, je sveti oče poudaril v prostem nagovoru okoli 5.000 zdravnikom, ki so se minulo soboto zbrali v Vatikanu. Frančišek je zdravnike pozval, naj pogumno zagovarjajo svojo pravico do ugovora vesti, kadar sta na kocki krščanski nauk o življenju in njegovo dostojanstvo.

Prav nasprotujoče je, da znanstveni in tehnološki napredek danes nudita opazno večje možnosti ozdravljenja, opuščata pa nego bolnikov, ugotavlja sveti oče. To velja predvsem za bolne, ostarele, otroke in invalide, za katere si morajo Cerkev in vsi verniki, je prepričan Frančišek, prav posebej prizadevati.

Človeško življenje je namreč »vedno sveto in vedno kakovostno«, je poudaril papež. Na svetu ni življenja, ki bi bilo bolj sveto ali bolj kakovostno ali pomembnejše kot kakšno drugo, zgolj zaradi boljših gospodarskih ali družbenih možnosti, je v nagovoru italijanskim katoliškim zdravnikom poudaril sveti oče.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh