Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: liberalizacija drog je zgrešen pristop [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 06. 2024 / 12:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: liberalizacija drog je zgrešen pristop [VIDEO]
Današnja splošna avdienca je bila zadnja pred poletnim premorom. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: liberalizacija drog je zgrešen pristop [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco, zadnjo pred poletnim premorom, odločno posvaril pred liberalizacijo mehkih drog. Nasprotno, je poudaril: pravi pristop v boju proti zasvojenosti z drogami je zaustavitev proizvodnje in trgovine s snovmi, ki človeka lahko vodijo v zasvojenost. Sveti oče je ob tem pozval k večji zavzetosti in molitvi za odvisnike od drog.

V Sloveniji je večina volivcev na nedavnem glasovanju podprla referendum o osebni rabi in medicinski uporabi konoplje, v Nemčiji pa je recimo pred kratkim začel veljati zakon, ki pod določenimi pogoji dovoljuje posedovanje in nakup konoplje za odrasle. Toda, kot je med današnjo avdienco pojasnil papež Frančišek, »zmanjšanja odvisnosti od drog ne bomo dosegli z liberalizacijo uporabe drog, kot je bilo predlagano ali že izvedeno v nekaterih državah, to je popolna utvara«. Liberalizacija drog bi namreč gotovo pospešila in še razširila uživanje snovi, ki človeka hitro zasvojijo.


Papež je spoznal številne tragične zgodbe odvisnikov in njihovih družin ter prišel do zaključka, »da je moralna dolžnost človeštva končati proizvodnjo in trgovino s temi nevarnimi snovmi«, kot je pojasnil po navedbah spletnega portala Vatican News. Droge povzročajo nasilje, trpljenje in smrt ter so tudi okoljsko sporne, je dejal sveti oče in ob tem omenil gojenje drog v porečju Amazonke. Ta »sodobna kuga« od celotne družbe zahteva »dejanje poguma«, tako Frančišek, ki je preprodajalce drog označil za morilce ter vernike po vsem svetu povabil k molitvi za njihovo spreobrnjenje.

Frančišek je med avdienco spregovoril tudi o pozitivnih zgledih pri ravnanju z odvisniki. Na svojih potovanjih je recimo spoznal več »terapevtskih skupnosti, ki jih navdihuje evangelij« in ki po zgledu usmiljenega Samarijana sprejemajo odvisnike od drog. Med drugim je leta 2007 obiskal »Fazenda da Esperança« v Braziliji.

Papež blagoslavlja spečega otroka. FOTO: Vatican Media

Ne bodimo ravnodušni

Papež je vernike pozval, naj ne bomo ravnodušni »spričo tragičnih razmer odvisnosti od drog, ki prizadenejo na milijone ljudi po vsem svetu«. Po Jezusovem zgledu, ki se je ustavil, pristopil in ozdravil rane, smo vsi krščeni poklicani, da slišimo »krik osamljenosti in strahu« odvisnikov ter jih vrnemo v življenje: »Na ta svetovni dan boja proti drogam kristjani in cerkvene skupnosti molimo za to in obnavljamo svojo zavzetost.«

Spodbuda za nekoliko drugačen papežev nagovor je današnji mednarodni dan borbe proti zlorabi drog in ilegalni trgovini s prepovedanimi drogami, ki ga od leta 1987 obhajamo pod okriljem Združenih narodov

Trgovina z drogami in preprečevanje zasvojenosti je neobičajna tema na splošni avdienci. Papež na sredinih srečanjih s tisoči vernikov in romarjev v Vatikanu navadno predstavi svoje kateheze in se poglablja v duhovne teme. V letošnjem juniju je sicer na programu vrsta katehez o Svetem Duhu in Cerkvi, prejšnji teden je govoril o psalmih. Julija splošne avdience običajno niso predvidene.

Spodbuda za nekoliko drugačen papežev nagovor je današnji mednarodni dan borbe proti zlorabi drog in ilegalni trgovini s prepovedanimi drogami, ki ga od leta 1987 obhajamo pod okriljem Združenih narodov, letos pod geslom »Dokazi so jasni: vlagajmo v preprečevanje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh